Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många vill svara på myggenkät

Nu har enkäterna skickats ut om kopplingen mellan myggplågan och psykisk ohälsa bland boende vid Nedre Dalälven. Redan efter en vecka har 25 procent svarat men psykologstudenten Anna Nordström, som gör undersökningen, vill ha in ännu fler.

Som Arbetarbladet tidigare berättat ska 600 slumpvist utvalda i området kring Nedre Dalälven få svara på hur deras psykiska hälsa påverkas av de återkommande problemen med aggressiva stickmyggor. Efter påsk gick enkäterna ut och gensvaret har varit stort. Efter en vecka har 25 procent av deltagarna skickat in sina svar vilket är ett bra resultat jämfört med många andra enkätundersökningar. Men Anna Nordström, som gör undersökningen som sitt examensarbete på psykologutbildningen vid Uppsala Universitet, ser gärna att det kommer in flera svar.

– Det är bra om så många som möjligt svarar. Det ökar kvalitén på studien, förklarar hon.

I nästa vecka börjar hon scanna in resultaten från enkäterna och då är det bra om de har kommit fram. Eftersläntrare kommer dock också att tas emot men får då föras in manuellt.

Hjälp för forskare

Målet är att examensarbetet ska vara klart i juni. Studien ska ge en bas för framtida forskning. Den kan vara av vikt om fenomenet med översvämningsmyggor, i och med klimatförändringarna, får en större geografisk spridning i Sverige.