Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många vill ta jägarexamen

Intresset för jakt ökar. Trödjebon Anders Jansson tog sin jägarexamen 2011 och var förra året med om sin första älgjakt.

– Det är ett supertrevligt fritidsintresse, men jag är ingen jaktnörd, säger han.

16 augusti är ett datum som många jägare längtar efter varje år. Då drar nämligen deras säsong igång med jakten på råbock. Sedan kommer fågeljakten, hare, dovhjort och så småningom älgjakten senare under hösten.

Intresset för att ta jägarexamen har ökat i ganska jämn takt de senaste åren, mellan 2011 och 2012 ökade antalet godkända teoriprov med nästan elva procent. I Gästrikland har jaktintresset legat på en ganska jämn nivå med omkring 150 godkända teoriprov varje år.

Anders Jansson kom på tanken när han flyttade med familjen till en stor hästgård i Trödje. I gården ingår 27 hektar mark och därmed även en jakträtt. Tillsammans med en arbetskollega genomförde han 2011 en tredagars intensivkurs vid Finnbo bruk i Dalarna.

– Vi kom dit i kavaj och finskor. Några äldre män i full jaktmundering frågade om vi skulle på dans när de såg oss, berättar han.

Kursen genomförde de utan problem och förra året var Anders Jansson med om sin första älgjakt. Den var "hur lugn som helst", han fick inte skjuta någon älg. Men intresset har ökat successivt och i höst ska han ut och jaga både vildsvin och älg.

– Det är absolut spännande och en adrenalinkick. Men det är samtidigt rekreation och själavård att komma ifrån och ha det tyst och lugnt. Jag är ingen jaktstolle som jagar jämt, men jag skulle gärna lägga mer tid, säger han.

Sett till hela riket verkar intresset för att ta jägarexamen öka. I fjol var antalet godkända teoretiska prov 11 300, vart femte avlades av en kvinna. År 2011 klarade 10 200 personer teoriprovet.

Enligt Kalle Johansson, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet i Gävleborg, står unga och personer i 30-40-årsåldern för den största ökningen. Trenden är även att intresset för jakt inte bara går i arv inom familjer på samma sätt som det gjorde tidigare.

– Det är många som inte har haft någon kontakt med jakt och inte har någon naturvana sedan tidigare. Det är bra och jätteroligt, men samtidigt kan det vara en liten nackdel på det sättet att man tappar den naturliga inskolningen. Etik och jaktbeteende kanske inte kommer lika naturligt då, säger Kalle Johansson.

Är älgjakten den vanligaste anledningen till att man tar jägarexamen?

– Ja, det är fortfarande väldigt stort intresse för den. Men samtidigt vill fler och fler jaga småvilt. Det är enklare och inte lika uppstyrt som älgjakten.

Bo Sköld, generalsekreterare i Svenska Jägareförbundet, ser också positivt på det ökade intresset.

– Det känns oerhört stimulerande. Det är inte säkert att alla blir jägare direkt, men ju fler som får jägarexamen desto större blir förståelsen för jaktens naturvårdande betydelse i samhället, säger han.