Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mangans fader föddes redan 1760!

I Japan har serier tusen år gamla rötter, bland annat i bildrullar och träsnitt. Men vem i Japan som gjorde den allra första serien kommer vi nog aldrig med säkerhet att få veta.

Ursprung brukar vara en komplicerad fråga. Det vi vet är att så tidigt som år 745 ritade en munk en ilsken gubbe med texten ”Daidairon”, som betyder jättegräl. Vem munken var och vad han hette har fallit i historiens glömska.

Till skillnad från teckningen som anses vara Asiens första skämtteckning och är långt ifrån bortglömd. En skämtteckning är dock inte detsamma som en serie. Mannen som anses ha gjort Asiens första serie är konstnären Katsushika Hokusai som 1814 gjorde sitt verk Hokusai Manga offentligt.

Katsushika Hokusai föddes den nionde månaden i Horekiperiodens tionde år. Det innebär kring oktober-november 1760 i Edo (som idag går under det betydligt mer kända namnet Tokyo). Spegelmakarsonen visade tidigt att han hade anlag för teckning. Detta ledde till att han som 18-åring blev lärling hos konstnären och tryckaren Katsugawa Shunsho.

Dessvärre gick Hokusai och Shunshos åsikter isär angående hur man skulle närma sig konsten, vilket till sist ledde till att Hokusai inte fick fullgöra sin lärlingstid hos mästaren. Detta hindrade dock inte den unge mannen att fortsätta sina ambitioner att bli erkänd konstnär.

Hokusai arbetade med flera tekniker, men främst silkscreen (tryckteknik som bygger på användning av schabloner) och måleri. Han var mycket flitig och det påstås att han mellan 1796 och 1802 producerade den hisnande mängden 30 000 bokillustrationer och färgtryck. De verk som anses höra till hans viktigaste kom dock senare, mellan åren 1830 och 1840, då han var över 60 år.

Hans mest kända verk är träsnittet ”Under vågen utanför Kanagawa”, som också är känd under det kortare namnet ”Vågen”. Träsnittet avbildar en stor våg som överraskar några män i båtar och med berget Fuji i bakgrunden. Den ingick i sviten ”De 36 vyerna över berget Fuji” som bestod av bilder av det heliga berget Fuji. Hokusai gjorde bildsviten mot slutet av sin karriär i början av 1830-talet.

Hokusai har inte bara ansetts ha skapat Japans första serie. Samme man myntade även ordet manga. Men ordet hade inte samma betydelse då som det har idag. Hokusai använde ordet i betydelsen ”samling med provteckningar”.

Som jag sa nyss utkom Hokusai manga 1814. Den bestod av bilder där vissa av bilderna hade korta förklaringar medan en del var helt utan text. Hokusai Manga, som var tryckt av träsnitt utskurna efter Hokusais teckningar, blev så populär att utgivningen av dessa fortsatte. Totalt blev det femton volymer, varav de sista utkom efter Hokusais död.

Dock är det viktigt att komma ihåg att Hokusai Manga inte var en enhetlig berättelse utan just en samling skisser. I skiss-samlingarna finns även en följd av bilder vilka står i ett tidsförhållanden till varandra, ofta med en kort paus mellan varje ruta och som därmed berättar en historia. Detta är själva definitionen av vad en serie är vilket, också är orsaken till att Hokusai Manga anses vara Japans första serie.

Hokusai har dock alltid varit mer uppskattad konstnär i väst än vad han både var och är i Japan. Han har påverkat många stora europeiska konstnärer såsom Vincent van Gogh, Paul Gauguin, James McNeill Whistler, Claude Monet och Carl Larsson. Själv ansåg han att allt han skapat innan han blev 70 å var värdelöst och ointressant.

På sin dödsbädd ska han ha klagat över att inte få leva i ytterligare fem år eftersom han då först skulle kunnat bli en ”riktig” konstnär. Han blev 89 år.

kulturen@arbetarbladet.se