Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Manligheten håller männen fångna

Annons

Med anledning av internationella mansdagen vill vi i Feministiskt Initiativ Gävle passa på att belysa manlighet; hur män drabbas av normer och hur män bestraffar avvikande beteenden inom och utanför gruppen.

Maskulinitetsnormer samspelar med heteronormen; föreställningen om att det bara finns två kön, man och kvinna, samt att dessa två är varandras motsatser. I heteronormen ryms även en föreställning om att män attraheras av kvinnor och vice versa. Den som bryter mot normen genom sin könsidentitet, sitt könsuttryck och/eller sin sexuella läggning betraktas som avvikande. Denna bestraffas med allt ifrån osynliggörande eller glåpord till våld eller hot om våld. Det är bland annat på detta vis som normer upprätthålls.

Vanliga föreställningar om manlighet är att män inte uttrycker känslor, att de har en stark sexlust, och att de ska vara dominanta. Manligt kodade personer som på något sätt uppvisar vad som uppfattas som motsatser till “manliga” beteenden klassas som “fjollor”, “fegisar”, och “fjantar” – de marginaliseras och kan i vissa situationer utsättas för hot och våld. Uppfattningen om manlighet ordnar samhället i hierarkier; de mest “macho” männen får högst social status och upprätthåller idén om vad som är manligt, men deras inflytande i samhället påverkas också av bland annat socioekonomisk bakgrund.

Män formas till stor del av en antipluggkultur som begränsar unga killars valmöjligheter efter grundskolan. Maskulinitetsnormer utformas av sitt motsatsförhållande till det som uppfattas som feminint; det blir “omanligt” att anstränga sig i skolan som tjejerna gör. En man som letar utbildning söker inom “manliga” kategorier och karriärer med snäva tekniska intresseområden där endast ett fåtal kompetenser ryms. I slutändan leder detta till att killar i hög utsträckning väljer att inte utbilda sig, vilket kan orsaka arbetslöshet och utanförskap.

Att leva enligt den traditionella mansrollen kan vara skadligt för såväl individen som människor i allmänhet. Män står för 83 procent av lagförda brott och är överrepresenterade i samtliga kategorier jämfört med kvinnor. Återfall i brott samvarierar till stor del med såväl avgångsbetyg i klass 9 som föräldrarnas utbildningsnivå. Skadliga maskulinitetsnormer blir på så vis en självuppfyllande struktur som drabbar både den traditionellt “manliga” personen och den som försöker bryta sig ut.

Den internationella mansdagen måste därför hylla och framhäva dem som avviker från rådande föreställningar om manlighet.

Daniel Hjärpe (F!)

Ida Nyström (F!)

Jonatan Westerman (F!) 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel