Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mannen bakom bokfloden från gästrikeskogen

Sju romaner har han skrivit, Arne Engström. Ändå är det inte säkert att du hört talas om honom. Om du inte är från västra Gästrikland.

Han skriver nämligen väldigt lokalt. De geografiska platserna är starkt närvarande: Malmjärns strand, bäverfördämningen vid Östansjövägen och Bäckeboån. Man hittar också till mataffären i Torsåker, Gästis, puben i Gammelstilla, socialförvaltningens kontor i Hofors och en lägenhet på Seegatan.

Men 2 500 sålda böcker totalt är inte dåligt; Arne Engström blev författare istället för pensionär när han blev 65.

– Jag behövde något att sysselsätta mig med. Det är roligt och utvecklande för mig själv, säger Arne Engström försynt.

– Jag har alltid varit föreningsaktiv och skrivit mycket protokoll och budgetplaner. Nu fick jag äntligen skriva lite som jag själv tycker!

Han är Gammelstillabo och uppskattar det kreativa kulturlivet i Torsåkerstrakten där han ingår i en skrivargrupp. Att träffa skrivarvännerna tycks minst lika viktigt som att få läsarnas uppskattning.

”Mannen i skogen” heter sommarens nya Arne Engström-bok.

Själv orkar författaren inte längre ge sig ut i naturen, på grund av sjukdom. Att skriva om den går desto bättre.

Den här gången skildras långa vandringar i de djupa skogarna – utifrån en björnhannes perspektiv!

Huvudperson är tjänstemannen Anders som skilt sig, gått in i väggen och tagit en time out i en stuga vid sjön Malmjärn där han känner djuren så väl att de fått namn.

”Han öppnade upp altanens fönster och släppte in den friska sköna luften från skogen runt omkring, han hörde skogens alla ljud, fåglarna nere vid stranden och tranornas gälla trumpetande från ängen på andra sidan sjön.”

Två av Arne Engströms tidigare romaner har varit spänningsberättelser – ”Vadstället” och ”Jungfruholmen” blev mycket populära. Men helst skriver han om relationer. Som nu, när ”mannen i skogen” oväntat möter en ny kärlek.

– Den är nog mest romantisk, säger Arne Engström.

”Mannen i skogen” kommer ut med omslag och illustrationer av lokala konstnären Pia de Veen från Hofors. En Torsåkerskarta ingår för hjälp med orienteringen.

Inte ens för att trycka upp boken har lokalt besjälade författaren Arne Engström behövt bege sig särskilt långt. Hofors Digitaltryck finns hos Stjärndistribution i Hofors, för övrigt ett av Sveriges största distributionsföretag för böcker.

Och ”Mannen i skogen”kan förstås köpas lokalt, inte bara i Sandvikens bokhandel utan i några av bygdens blomsterbutiker. Nytt för i år är att bokhandeln i Valbo köpcentrum har lovat att ta in några exemplar. Lokala bibliotek har också flera av titlarna.

Boksläppet har redan skett. Det hölls 26 maj, i Arne Engströmvärldens centrum Gammelstilla.

FAKTA: Tidigare Arne Engström-romaner

”Ett oväntat möte” (2009), ”Ett oväntat förslag” (2010) och ”Ett oväntat avsked” (2010). En romanserie om paret Thomas och Lena. Händelserna här utspelar sig i Sollefteåtrakten som Arne Engström också känner.

”Vadstället” (2012) och ”Jungfruholmen” (2015). Om polisen Erika och tulltjänstemannen Timo som möts i Gammelstilla. "Vadstället" var en av böckerna som fick representera Gästriklands spänningslitteratur i boken "Deckarnas svenska landskap" härom året.

”Mellan himlen och Hofors” (2015). Om en lokal reporter som får livskris i bruksorten Hofors.