Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Männen bakom skyttekungarna

Två skyttekungar som bägge rehabiliterats på samma klinik. Med samma metoder och av samma personer. I kväll möts Sandvikens Christoffer Edlund och Hammarbys Patrik Nilsson igen. Två som står bakom deras framgång är Ola Rehn och Ove Lind på Jernvallens rehabklinik.

Annons

I kväll har Sandviken en god chans att ta ytterligare kliv mot en ny final. Efter den dramatiska förlängningssegern på Zinkensdamm i lördags leder SAIK med 1–0 i matcher.

Christoffer Edlund sköt fyra mål och Hammarbys Patrik Nilsson gjorde två i den första semifinalen.

Gemensamt för superanfallarna är inte bara deras sinne för att hitta målet. De har också varit skadade under året och haft samma rehabiliterare.

Ola Rehn är sjukgymnast och Ove Lind är kiropraktor på Jernvallens multicenter och rehabklinik, som har sina lokaler i Göransson Arenas inre. Bägge har lång erfarenhet gällande idrottsskador och haft lite av nyckelroller inför slutspelet.

Duon ligger bakom Christoffer Edlunds snabba återkomst till isen – och har även Hammarbys skyttekung Patrik Nilsson som återkommande patient.

– Patrik är här lite titt som tätt och Edlund har ju haft en lång rehabiliteringsperiod under vintern, säger Ola Rehn.

Och det finns fler spelare från Hammarby som följt med Nilsson upp till Sandviken.

– Olov Englund var med senast Patrik var här och även några andra har velat ha hjälp av oss, berättar Ove Lind.

Så vilket ben står ni på i kväll, egentligen?

– Vi tycker det är rolig om det går bra för personen som vi jobbat med. Men självklart håller vi på SAIK, skrattar Ove Lind.

Sporten har tidigare berättat om rehabcentrat med sina unika arbetsmetoder där bland annat så kallad redcord-träning ingår (kortfattat träning i linor/slingor).

– Vi har ett samarbetsavtal med SAIK och är med som stödapparat till tränarna och är hela tiden med i diskussionen kring skadade spelare, berättar Ola Rehn.

– Vi jobbar mycket med att det ska vara en fungerande kropp. I Edlunds fall har det inte bara varit fokus på foten som han bröt.

Ola Rehn menar att tekniken går ut på att få tillbaka bästa kroppskontroll och att spelaren ska vara bättre tränad än han var innan skadan.

– Innan beslutet togs att Christoffer Edlund skulle spela igen gjorde flera tester i ett system utifrån redcord, förklarar Rehn.

När det sedan var dags för riktad isträning tog förre skrinnaren Sebastian Falk över.

Men det är inte bara bandyspelare som trion Rehn, Lind och Falk hjälper i rehabträning. Nyligen var alla tre på en resa till USA där man besökte NHL-klubbarna Florida Panthers och Washington Capitals.

– En mycket givande resa där vi diskuterade med deras medicinska team och delade olika erfarenheter med dem. Vi fick också tillfälle att träffa Jacob Markström som då var nyopererad i sitt knä och även Nicklas Bäckström i Washington.