Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Människor går före mygg

Myggsitutionen i Gysinge och Österfärnebo har under många år varit en plåga i området och vittnesmålen har varit många om hur odräglig tillvaron är för inte bara människor utan även för djur.

Annons

När det har varit som värst har det överhuvudtaget inte varit möjligt att vistas utomhus och många har blivit avskräckta från att vistas i området. Affärsinnehavare har flera gånger vittnat om de problem som uppstår när besöksnäringen slås ut.

Nu finns det hopp om att situationen för de boende kan bli något bättre sedan regeringen givit sitt godkännande för att genomföra en bredare besprutning av myggen än vad som gjort hittills.

Förhoppningsvis kan beslutet leda att de boende inte längre känner samma vanmakt och att allt kan återgå till en mer normal tillvaro. Tyvärr visar dock hanteringen av den här frågan en stor brist hos våra myndigheter där turerna har varit många och gången varit trög.

Hur besvärliga myggen är kring Gysinge och Österfärnebo är ett vida känt fenomen. Jag har aldrig hört talas om någon som varit på besök i området och som därefter hävdat att myggplågan varit en överdrift. Tvärtom brukar de bli chockade och omgående inse behovet av en bättre balans till fördel för de boende istället för myggen.

De boende känner väl till både myggplågan och projeketet Biologisk Myggkontroll som sedan 2002 bekämpat stickmyggan.

Även inför detta år skedde olika bedömningar där både Kemikalieinspektionen och Naturvårdsverket uppenbarligen var fel ute. Trots att problemet är väl dokumenterat går det uppenbarligen inte att lita på att det fattas kloka beslut för både människor och natur i denna fråga.

Att frågan till slut blev en fråga för regeringen, genom att en anmälan om ett undantag behövde framställas, är underbetyg till hela processen.

Detta är inte första gången i historien som politiker tvingats gripa in men frågan är om det ska behöva vara så även framöver? Eller kan vi lita på att mer väl avvägda beslut fattas från början inför nästa år?

Avslutningsvis kan jag i alla fall konstatera att det var tur att det inte var en rödgrön regering som tvingades hantera frågan.

riksdagsledamot för Gävleborgs län

Mer läsning

Annons