Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Måns Lööfs app för barn och unga med adhd har fått pris

Genom en speciellt framtagen app kan barn och ungdomar få hjälp att medicinera för sin adhd. Nu har Region Gävleborg prisats för innovationen.

Personen bakom appen Hipr är sjuksköterskan Måns Lööf, som på många sätt arbetat för barn och unga med diagnosen adhd. För två år sedan lanserades appen som skulle underlätta medicineringen genom att de själva kan skriva in sina värden, och slipper åka till sin BUP-mottagning.

"I stället för ett besök som tar 15 minuter kan patienten rapportera själv till oss via mobilen", säger Måns Lööf, i ett pressmeddelande.

Appen har nu, via Region Gävleborg, tilldelats Sveapriset, som går till innovationer inom vård och omsorg. "Målet med Sveapriset är att uppmärksamma de smarta idéer för e-hälsa som bidrar till effektivitet och kvalitet inom hälso- och sjukvården, tandvården, omsorgen och socialtjänsten", skriver man i pressmeddelandet.

"Ett fantastiskt fint pris tycker jag. Appen förändrar vardagen för många individer och hela familjer. Det känns som att vi nu banat väg för sjukvården genom ny teknik. Det är en underbar känsla och personligen är jag väldigt stolt över vårt arbete", säger Måns Lööf.

Priset delades ut under Kvalitetsmässans invigningsgala på Göteborgsoperan häromkvällen.

Juryns motivering till adhd-appen Hipr:

SveaPriset 2019 tilldelas Region Gävleborg för appen Hipr som hjälper ungdomar med adhd-diagnos att sköta sin medicinering.

Användandet av Hipr har medfört ökad patientsäkerhet genom en följsammare behandling och färre biverkningar. Det i sin tur har lett till ökad närvaro i skolan. Dessutom blir det färre besök hos sjuksköterska vid insättning av medicin vilket avlastar vården.

Juryn ser med fördel att den modellen kan spridas till andra verksamheter.