Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Måns skulle ha varit en tjej

Annons

En av veckans stora nöjesnyheter är att Måns Zelmerlöw tar över ”Allsång på Skansen”, det populära tv-programmet.

Och i Aftonbladet rasar Svt-profilerna över att det inte är en kvinna som får ta över efter Anders Lundin, Lasse Berghagen och de andra männen som hållit i allsången sen starten 1935 (de är förvånansvärt få med tanke på att allsjungandet hållit på så satans länge).

Visst, det är en kvällstidningsgrej. ”Rasar” är kanske inte ordet svensken i gemen skulle ta till när det handlar om att tidningens reportrar ringt runt till ett gäng Svt-programledare och fått dem att säga ungefär samma sak allihop: Det borde ha varit en kvinna som tog över, men Måns Zelmerlöw är som klippt och skuren för jobbet. Hade han bara varit kvinna hade det varit perfekt.

Men visst är det anmärkningsvärt. Och de har såklart rätt. Det borde ha varit en kvinna.

Rättviseförmedlingen, denna underbara sajt som hjälper till att ändra på den sneda fördelningen bland dem som syns och hörs i samhället lade upp frågan om alternativa programledare på Facebook vid lunchtid på torsdagen och det rasar (ja, här är det ett adekvat ord att använda) in förslag. Och det handlar inte om förslag av typen ”min kompis är bra på att sjunga, så hon borde bli det”. Nej, där finns Lena Philipsson, Marit Bergman, Petra Mede, Lotta Engberg, Catti Brandelius (som ju kommer från Gävle och som flera somrar i rad lett indiepop-allsången på Debaser).

Alltså. Det är inte särskilt svårt att hitta alternativ till Måns. Det tar typ en timme och man har en lista med åtminstone ett tjugotal helt seriösa namn plus ytterligare ett femtiotal som kanske skulle kunna funka.

Gunilla Nilars är exekutiv producent för ”Allsång på Skansen” och hon säger såhär i Aftonbladet-artikeln:

”Måns motsvarade de krav vi ställde på en platsannons. Programledaren har inte hela rollen på scenen. Det hoppas jag vi kan kompensera på annat sätt, med tjejer på scenen”.

Allvarligt talat. ”Tjejer på scenen”. Nu är det ju inte riktigt det som det här handlar om. Utan programlederiet. Som ju, hur Gunilla Nilars än vänder och vrider på det, är den viktigaste och synligaste rollen. I såväl ”Allsång på Skansen” som i många andra tv-program.

Att Måns Zelmerlöw flankeras av ett par tjejer gör ju inte det hela bättre, snarare tvärtom (man ser framför sig sån där värdinnor, ni vet, som snurrar på ett lyckohjul eller håller fram en liten ask med ett pris eller liknande, och nej, det är säkert inte så Nilars tänker sig det hela, men ändå).

Att Måns Zelmerlöw motsvarade de krav som Svt ställt i en platsannons är ju bra. Men jag, och uppenbarligen ett gäng Svt-programledare och en lång radda människor som hört av sig till Rättviseförmedlingen, är helt övertygade om att det finns fler som motsvarar kraven i platsannonsen.

Såtillvida det inte stod att man var tvungen att vara född med liten fluga nogsamt knuten runt halsen. Det är nog nämligen just Måns Zelmerlöw den ende nu levande personen i hela världen som är.

Men visst. Han är ju sympatisk på alla sätt och vis, Måns. Det blir säkert ett trevligt program.

Bra just nu:

* Baron Bane – ”My slow world” (låt). Singel från kommande albumet. Lovar gott.

* ”Hämnden” – Reginald Hill (bok). Klassisk hämnarhistoria.

Mer läsning

Annons