Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mänskligt totalhaveri

Annons

Sofia Nordin har skrivit några böcker för barn och ungdom och vuxendebuterade härom året med ”Utanmyr”, en roman om hur ett kollektiv med unga människor i Norrlands inland totalt spårar ur. Skickligt fångade Sofia Nordin hur värderingarna börjar glida åt fel håll, när ekonomin krackelerar.

I sin nya roman ”Gå sönder, gå hel” skildrar hon också glidningar på vägen utför. Två utförsvägar till och med, eftersom romanen har två huvudpersoner, som oberoende av varandra håller på att tappa taget om livet.

Bra går det först för Anna, som hon vill kalla sig. Denna unga kvinna har bestämt sig för att konstruera om sitt liv och skapa total kontroll över tillvaron. Hennes förflutna, som inte verkar ha varit gott, får vi inte veta något om, men Anna vet nu precis vad hon vill, att vara vanlig. Systematiskt bygger hon upp sitt liv, skaffar sig en vanlig karl i ett vanligt villaområde, föder ett par vanliga barn och söker sig till så vanliga väninnor som möjligt. Det gör hon med stor framgång, starkt uppmärksam på att inte några sprickor ska uppstå någonstans.

Anna framstår som en manipulativt begåvad person, utan känslor men med skarp iakttagelseförmåga. Det håller inte i längden, när en mycket ”levande” människa, Tyra, dyker upp och resolut börjar tränga sig in på livet på Anna, vars livskonstruktion börjar rämna.

Historien om Anna varvas med berättelsen om Lena, en kvinna, vars glidning mot totalt mentalt kaos redan är påbörjad. Hon har just bestämt sig för att röva bort sin tvillingsysters knappt halvårsgamla barn. Hon tar med sig barnet till en sommarstuga, gömmer sig sedan i skogen, och så småningom hamnar hon i en tillvaro som uteliggare i en stor stad.

Barnet tar hon så väl som möjligt hand om men i takt med att hennes sinne alltmer omtöcknas går det också sämre med den saken.

Här glider det obevekligt mot katastrof, och Sofia Nordin skildrar processen med oemotståndlig konsekvens. Och hon gör det på ett helt igenom trovärdigt vis inifrån Lenas alltmer förmörkade medvetande.

Men handlar romanen verkligen om två olika kvinnor? Nej, knappast. Lena får nog anses vara Annas tidigare totalhavererade existens, som hon flyr från genom sitt nya ”vanliga” jag. När hon dyker upp som Anna har hon gissningsvis tillbringat en längre period inom den slutna psykiatriska vården, men det får vi inte veta något om.

”Gå sönder, gå hel” är en riktigt stark roman, som man läser med nervöst intresse. Klart, obönhörligt och stilsäkert berättar Sofia Nordin den dubbla och starkt berörande historien om Lena och Anna.