Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus valde Uganda framför Silicon Valley

Medie- och teknikstudenten Marcus Nygren från Skutskär hade chansen att göra sitt exjobb i Silicon Valley, men han valde i stället att åka till Uganda för att utveckla en app.
– Projektet är en smältdegel av mina passioner: Entreprenörskap, utbildning, digital utveckling och design.

Marcus Nygren studerar till civilingenjör inom medieteknik vid Linköpings universitet. Han kom nyligen hem till Sverige efter tre månader i Uganda och Zambia där han gjort sitt examensjobb som gått ut på att ta fram en app som kan lära ut entreprenörskap till ungdomar.

– Att vara i Östafrika och Centralafrika och designa och utveckla mobilinlärning för entreprenörscoacher är det roligaste jag någonsin gjort, säger han.

Men Marcus betonar att han inte ensam har tagit fram appen. Projektet är ett samarbete med YoungDrive och Plan International med stöd från SIDA.

– Det är ett stort team med människor som har hjälpt till.

Läs mer: Rebecka blir skogsarbetare i Uganda

Appen som Marcus utvecklat tillsammans med coacherna i Uganda och Zambia är ett kunskapsquiz som kan användas i utbildningssyfte. Hittills har YoungDrives coacher utbildat 12 000 ungdomar, och med Marcus app kan de bli ännu bättre.

– Och det bara fortsätter. Appen har fungerat extremt effektivt och sprids vidare till andra länder.

Appen har använts till att utbilda coacher som i sin tur utbildar ungdomar. Men det har inte varit utan utmaningar.

– Bara två av coacherna hade tidigare använt en smartphone. Så de fick börja med att lära sig hur en smartphone fungerar, och sedan kunde de ge feedback på appen och ge förbättringsförslag. De blev snabbt väldigt duktiga, viljan fanns verkligen där, säger han.

Genom bättre utbildning kan det skapas tillväxt och fler jobb.

– Uganda är det land som har högst andel egenföretagare i världen, men de möter många utmaningar, särskilt om de vill bli stora företag eller mer innovativa.

Det hade kanske varit ett mer uppenbart karriärsdrag att åka till Silicon Valley, världens centrum för dator- och elektronikindustrin, men Marcus ångrar inte en sekund att han valde ett utvecklingsland som Uganda.

– Det är fantastiskt peppande att se det driv ugandiska entreprenörer har att göra gott för andra, inte bara sig själva. 

Han fick många nya vänner i Uganda och vill gärna återvända i framtiden.

Att knyta nya kontakter är något Marcus gör hela tiden. Han har alltid haft ett stort engagemang och drivs av sin nyfikenhet. Som 24-åring har han ett imponerade CV.

Redan när han läste IT-media på John Bauer-gymnasiet i Gävle startade han ett reklamföretag med några kompisar, som tonåring deltog han i robot-VM och tog sig till SM med sitt UF-företag.

Läs mer: De kan bli världsmästare i robotteknik

Som 19-åring började han plugga vid Linköpings universitet och anställdes av Linköpings kommun för att arrangera ett entreprenörsevenemang för kommunens gymnasieungdomar.

– Det var det tuffaste men också det roligaste projekt jag lyckats genomföra på egen hand.

Hösten 2012 snubblade han över nästa drömjobb. Svensk-amerikanska handelskammaren i USA headhuntade honom till en praktiktjänst i Washington. En rekryterare hittade Marcus via nätverkstjänsten Linkedin, kollade upp hans CV, klickade in på hans hemsida och tyckte att han var "som klippt och skuren för rollen".

Marcus fixade uppehåll från studierna och blev webb- och medieansvarig på handelskammaren.

– Det var en enorm boost att få det erbjudandet. Jag kände att det här är en förfrågan som jag inte kommer att få igen. På grund av mina engagemang hade jag för första gången i mitt liv bortprioriterat mina studier, och jag låg efter i skolan. Det var skönt med en paus för att hitta studiemotivationen igen.

I slutet av den sex månader långa praktiken i Washington kom ett jobberbjudande från Spotify. De ville ha honom som projektledare i det team som jobbar för att göra Spotify till världens bästa arbetsplats för teknologer, och han fick rikta in sig på studenter. När Marcus återvände till Sverige fortsatte han studierna och jobbade samtidigt på Spotify.

– Det var som ett andra universitet. Men jag insåg att jag inte kunde fortsätta jobba om jag ville fullfölja min utbildning. Jag bestämde mig för att klara min examen, nu med den nya studiemotivationen, men det var tufft att lämna Spotify.

I dag driver Marcus ett eget företag som han startade 2012 och 2014 grundade han den ideella föreningen CoderDojo Norrköping som lär ut programmering gratis till tjejer och killar mellan 7-17 år.

Vad driver dig?

– Nyfikenhet och att få ägna mig åt sådant som jag tycker är roligt och meningsfullt. Jag brinner för att förverkliga drömmar och idéer genom entreprenörskap, programmering och utbildning.

– Om jag får ett jobberbjudande brukar jag tänka: Skulle jag göra jobbet även om det var ideellt, om svaret är ja, då vet jag att det passar!

Hur har du blivit sådan här?

– Haha, bra föräldrar och kyrkan. Genom kyrkan har jag lärt mig att syftet med entreprenörskap inte behöver vara att tjäna pengar. Entreprenörskap kan vara hobby, ideellt arbete och eget företagande. Jag känner stor tacksamhet till min tidigare ungdomspastor i Gävle, Anna-Sara Bergwall, hon var den första som utvecklade mig som ledare, och mina föräldrar har alltid uppmuntrat mig.

Vad betyder din tro för dig?

– Min tro betyder jättemycket för mig. Gud är viktig. Jag tror på att göra gott för andra.

Vilket är ditt mål?

– Jag vill fortsätta ha ett socialt fokus inom digitalt lärande och entreprenörskap. Det ska vara samma förutsättningar till utbildning för alla, oavsett om du bor i Sverige eller i ett flyktingläger. Mitt mål är att göra det lättare för människor.

Vad vill du göra när du blir klar med utbildningen till hösten?

– Jag står inför tre val, antingen startar jag ett utbildningsföretag som gör appar, försöker bli doktorand inom lärande vid universitetet eller jobbar med digital utveckling inom ett stort företag.