Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Margareta Sandstedt vill ta Gävle ut ur EU

/

EU-valet kan vara en chans för småpartier att etablera sig i de stora sammanhangen.
Förra gången var det Junilistan som kom in och i år tror många att Piratpartiet och Sverigedemokraterna har störst chans.
I så fall kanske Margareta Sandstedt från Bomhus, tvåa på SD:s lista, får flytta till Bryssel.

Annons

Margareta Sandstedt gör en sak klar redan från början när Arbetarbladet träffar henne: Hon tycker inte om EU.

– Jag har alltid varit emot EU och var en stark motståndare även vid folkomröstningen 1994. Då handlade det ändå mest om mellanstatligt samarbete, men nu ser vi vart det var på väg med mer och mer överstatlighet, säger hon.

Det största problem Margareta Sandstedt ser med EU är att gränserna mellan de olika länderna är för öppna på grund av Schengenavtalet.

Att begränsa möjligheten att röra sig fritt är hennes hjärtefråga.

– Det har blivit ett flöde av narkotika och kriminalitet över gränserna. Kan vi återupprätta gränsskyddet kan vi fånga in väldigt mycket av det, säger hon.

Att verka för ett utträde ur unionen och vara en kritisk EU-röst ligger också högt upp på dagordningen för Margareta Sandstedt om hon skulle komma in i Europaparlamentet.

– Alla beslut som gynnar Sveriges självbestämmande kommer jag att rösta för.

Men hon tror inte på allvar att hon kommer in. På sin höjd blir det nog ett mandat för Sverigedemokraterna, gissar Margareta Sandstedt.

I så fall skulle hon som andranamn på listan bli ersättare till toppkandidaten Sven-Olof Sällström.

– Vi har gjort utskick till alla förstagångsväljare och jag tror att vi kan ta röster från alla andra partier. Kanske är till exempel många Miljöpartister besvikna över sitt partis svängning i frågan om EU-utträde.

Men möjligheten finns också att de mindre och oetablerade partierna tar röster av varandra. I de senaste opinionsundersökningarna har Piratpartiet legat bättre till än Sverigedemokraterna för att komma in i Europaparlamentet.

Partiets toppnamn Christian Engström tror att valdeltagandet kommer att öka i det här valet jämfört med EU-valet 2004.

Skillnaden menar han är att det handlar om något intressant den här gången, nämligen partiets hjärtefråga om frihet på internet.

– Det ser bra ut för oss, men mätningar är mätningar. Folk ska ju faktiskt gå och rösta också, säger Christian Engström.

I en undersökning av Demoskop som publicerades 21 maj fick Sverigedemokraterna 1,1 procent, medan Piratpartiet fick 3,4 procent. I en annan undersökning som Novus gjorde på uppdrag av TV4 Nyheterna fick Sverigedemokraterna 3,1 procent och Piratpartiet 5,6 procent.

Mer läsning

Annons