Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Margoth Hansen, Junilistan: Våra frågor gick inte hem den här gången

EU-valet blev en framgång för Europavänliga Folkpartiet, liksom för Miljöpartiet som slopat sitt utträdeskrav.
Den stora förloraren blev Junilistan som tappade alla sina tre mandat.
– Våra frågor gick inte hem den här gången, konstaterar Margoth Hansen (Jl) från Åshammar.

Annons

Flera av de EU-kritiska partierna blev stora förlorare i valet till Europaparlamentet. Vänsterpartiet backade från 12,7 till 5,6 procent, medan förra valets uppstickare Junilistan stod för ett ordentligt ras och tappade alla sina tre mandat. Partiet fick till slut 3,6 procent av rösterna mot 14,4 år 2004. I kommunerna i Gästrikland och Norduppland stannade siffrorna på en lite högre nivå, mellan 4,0 och 5,6 procent, men raset blev ändå stort eftersom siffrorna låg på över 15 procent i flera av kommunerna i förra EU-valet.

Margoth Hansen från Åshammar, 19.e namn på partiets lista, hade trott att man skulle kunna klara kvar ett mandat.

– Men vi är inte deppiga på något sätt. Det är bara att konstatera att så här blev det, säger hon och ger flera förklaringar till det dåliga resultatet.

Bland annat har Junilistan bytt partiledare och haft mindre resurser till kampanjarbete än förra gången. Men den största anledningen tror hon är att valrörelsen den här gången handlade om andra saker än partiets hjärtefrågor.

– Hade det handlat om Lissabonfördraget och hur mycket makt vi ska släppa iväg till Bryssel hade vi nog gjort ett bättre val, tror hon.

Men Margoth Hansen tror inte att Junilistans dagar är räknade nu när partiet förlorat sin parlamentariska plattform. Hon menar att årsmötet i höst blir avgörande och tycker att partiet nu måste jobba mer lokalt och regionalt, kanske under ett annat namn.

Kenth Lövgren, Folkpartist från Gävle, är glad över att hans parti ökade från knappt tio till 13,6 procent. Det innebär tre mandat i parlamentet. I Gävle ökade man ungefär lika mycket.

– Det är jättetrevligt att väljarna börjar intressera sig för Europapolitik. Jag tror vi vann på att säga tydligast ja till Europasamarbete och så har vi förstås en Mariteffekt, säger han.

Som 33:e namn på listan tror Kenth Lövgren inte på att komma in med hjälp av personkryss, men tror att hans arbete i Regionkommittén kan underlättas med fler partikamrater i parlamentet.

Förutom Piratpartiet tillhör också Miljöpartiet vinnarna med knappt 11 procent och två mandat. I Gävle fick man hela 12, 4 procent av rösterna. Partiet är visserligen kritiskt till EU, men har under senare tid slopat sitt utträdeskrav.

Socialdemokraterna gjorde ett misslyckat val i riket där man fick 24,6 procent, men i Gästrikland och Norduppland gick det bättre i nästan alla kommuner. I Hofors fick partiet hela 44,3 procent av rösterna.

Mer läsning

Annons