Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria följer släktens blomstertradition

/
  • Så här har blomsterflickan Maria Englunds dröm sett ut i många, många år. I januari förra året gick den i uppfyllelse, och nu lever hon sin andra säsong som Blomsterkioskens ägare. Foto: Stèfan Esstasy.
  • Allt får plats i Maria Englund blomsterkiosk: Snittblommor, plantor och dekorationer för årets olika högtider. Till och med en arbetsplats för bukettbindning.
  • Konstgjorda fjärilar är populära.

Förra året köpte Maria Englund Blomsterkiosken vid Boulognerskogens infart från Västra vägen. Då hade hon öppet ända till 16 december och höll sig varm med ett extra oljeelement, lager på lager av tröjor och mössa.

I sommar är det så hett i Marias lilla kiosk att hon måste ha korsdrag.

Annons

Att få äga och driva Blomsterkiosken har varit en dröm mest hela Marias vuxenliv. Så när hon januari 2009 såg på Blocket att kiosken var till salu lade hon ett bud – och fick köpa den.
Drömmen kom sig av att det var Marias mormors bror Robert som startade kiosken i mitten på 1930-talet tillsammans med frun Anna. När de sålde var det till Roberts son Lennart och dennes Aina. Och när de i sin tur sålde var det till Lennarts systerdotter Gunilla.
– När jag var liten gjorde min mormor fika som vi tog med oss till Robert och Anna när de jobbade. Vi satt där i gräset, bakom kiosken, berättar Maria.
Alltid haft blomintresse
Sitt affärsintresse för blommor har Maria haft sedan hon som 24-åring köpte en blomsteraffär i Bromma.
– Men först jobbade jag på hotell i Stockholm. Efter nian tog nämligen jag och en kompis ett sabbatsår och jobbade på Sheraton. Sen flyttade jag tillbaka till Gävle och gick Handel och kontor på Borgarskolan.
Men Stockholm ”kallade” igen. Den gången för att Maria med hjälp av banklån skulle köpa blomsteraffären i Bromma.
2008 var det dags för flytt igen. Sonen Pontus fyllde tonåring och familjen bytte Bromma och affären mot Gävle och Blomsterkiosken.
– Jag har alltid älskat blommor, och jobbade direkt efter gymnasiet på Hanssons blomsterhandel i Gävle. Blommor är nästan som en drog för mig. Jag tror att det är färgerna och själva skapandet som jag fascineras av.
Skapar, gör Maria varje gång någon vill att hon ska binda en gravbukett.
– Det finns så mycket kärlek i varje bukett, och trohet. Det är rörande. Vissa kunder besöker sina gravar varje vecka.
Trots att kiosken är liten rymmer den, förutom snittblommor och plantor, dekorationer för årets olika högtider. Från studentnallar och konstgjorda fjärilar till ordinära gravljus och ljus med nallar på för barngravar.
Mest att göra på helgen
Lördag, söndag och helgdagar har Maria mest att göra.
– Men jag har att göra hela tiden egentligen, för sopa upp blad och stjälkar får man göra oupphörligen!
Och hämta vatten eftersom kiosken saknar egen ledning.
– Jag tar vatten från kyrkogården. Sommarvattnet är nära, men på vintern har jag så långt att gå att jag måste stänga kiosken.
Ett elände Maria delar med Aina, Lennart, Robert och Anna, och som följt Blomsterkiosken ända in i 2000-talet.
Men än är marken utan tjäle. Kanske att kommunen fixar ett mer tillgängligt vintervatten åt Maria.

Mer läsning

Annons