Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marika går gärna ned på djupet

Marika Källman är en strukturerad person och gör ingenting halvdant. Har hon bestämt sig för något är det hundra procent som gäller.

Annons

Just nu är det skolan som får hennes fulla uppmärksamhet. Alla andra aktiviteter, och de är många, får vänta tills hon har bättre med tid.

Marika går sista året på Göranssonska och skoldagarna är långa och i högt tempo.

– Men jag försöker att göra klart alla uppgifter redan på lektionerna, jag tycker inte om att skjuta upp saker och ting.

På fritiden har Marika många intressen – kampsporter som jujutsu och aikido, dans av alla slag och dykning.

– Jag älskar att dansa, jag dansar dels vanlig balett, dels street, jazz och disco. Men det mesta av dansen har jag lagt åt sidan just nu.

Praktiskt nog går pojkvännen Jacob i samma klass, de två fann varandra i våras och nu har de bestämt sig för att söka till Oxford för att läsa vidare efter studenten.

– Vi var där i september och hälsade på när det var öppet hus. Vi pratade med lärare och studenter och nu är vi sugna på att få läsa där. Oxford är en jättehärlig stad, säger Marika.

I nästa vecka får Marika reda på om hon går vidare i ansökningsprocessen och i så fall blir det en intervju i Oxford några dagar före jul.

– Jag hoppas verkligen att jag får komma på intervjun, det vore så häftigt.

Hon siktar på att läsa till ingenjör. Om hon inte kommer till Oxford är plan B att läsa till civilingenjör på Chalmers. Nåt sabbatsår tänker hon inte ta.

– Jag vill utbilda mig så jag kan få det jobb jag vill ha. Sen kan jag resa eller jobba utomlands för det vill jag göra.

Engelskan är inget problem eftersom Marika gick två högstadieår på Engelska skolan.

Som elev i Göranssonska har hon haft sommarjobb och praktikperioder inom Sandvik. I oktober var hon och en klasskompis fem veckor i Australien och praktiserade på ett Sandvikbolag i Brisbane.

– Vi var fyra veckor där och sen tog vi semester en vecka och var i Sydney.

– Bra. Jag börjar bli vuxen! Nu får jag själv avgöra saker och ting.

– Jag längtar inte direkt att få gå på krogen, men det har varit tråkigt när alla kompisar gått ut och jag inte fick gå med. Nu är det jag som bestämmer om jag vill gå eller inte.

Körkort vill hon förstås ta, men även det får anstå tills skolan är klar i vår. Sen får det bli en intensivkurs.

Av Marikas alla intressen är det jujutsun som är viktigast just nu, hon ska försöka ta svart bälte i vår.

– Om jag orkar, det beror på hur mycket det är i skolan.

Dykning är ett stort intresse, Marika gick en dykkurs genom Engelska skolan och hennes senaste dykning var under Austrialenvistelsen då hon dök på Stora Barriärrevet.

– Att få se hajar, rockor och stora sköldpaddor på så nära håll! Det var hur sjukt som helst, säger Marika.

– Men jag har också dykt i en sjö vid Hofors och tittat på gäddor. De är jättestora gammelgäddor, man vågar absolut inte sträcka fram ett finger! skrattar Marika.

– Då bor jag i ett stort hus i ett engelsktalande land och första barnet är på väg.

– Jag har ett jobb där jag är framgångsrik och tjänar bra.