Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mark tror att han är populär för att han är så vanlig

Mark Levengood har lett tv-program, pratat i radio, skrivit böcker, hållit föreläsningar.

Men inte gjort en föreställning. Förrän nu.

– Vad har jag att förlora? Jag är hemskt rädd att jag ska bli en förvaltande artist som aldrig gör nåt nytt.

I dag kommer han till Konserthuset i Gävle.

Mark Levengood ringer från en sorlig Stadsteater i Stockholm, han har varit på seminarium som uppmärksammat såväl minnet av Kristallnatten som Barnkonventionen.

– Och av 180 ungdomar som var med i panelen hade bara tre av dem läst om Barnkonventionen i skolan. Att de aldrig lär sig, säger han och den där genomsnälla finlandssvenska rösten låter inte så snäll, irriterad snarare.

Han jobbar för Unicef och frågan engagerar honom.

Har fått varmt mottagande

Men nu är det ju inte det som är på tapeten egentligen. Utan föreställningen ”Mark och hans värld”.

– Det är en föreställning, inte en föreläsning. Det har varit total förvirring kring det där, säger han och förklarar att han tyckte att det var skitsvårt att prata om föreställningen innan den hade haft premiär.

– Birgit Nilsson, en person som jag beundrar mycket, brukade säga att man ska värpa först och kackla sen. Man kan inte sitta i tv och säga att det blir bra innan man har börjat.

Men nu kan han berätta lite mer. Som att den är ganska bra.

– Det har fått ett varmt mottagande. Vi har fått stående ovationer faktiskt, och jag hade mest tänkt att ”hoppas att ingen kastar saker”.

Tänker man Mark Levengood så tänker man förstås på hans relation med Jonas Gardell, men också på att allt han gjort verkar ha gått så väldigt bra. Alla älskar Mark, liksom.

– Jo, på det stora hela så har mitt arbetsliv varit framgångsrikt. Men det har varit några rejäla magplask också, säger han och konstaterar att det är de bra sakerna som folk kommer ihåg.

– Men att bara gå från framgång till framgång är fegt.

Det handlar om att utmana sig själv. Och misslyckas ibland. men på det stora hela har det alltså gått alldeles utmärkt för mark Levengood.

– Till förvåning både för mig själv och min lärare, som sa ”Levengood du kommer att hamna i diket”.

Vardagsprat

Han tycks ha omgett sig med folk som sagt och gjort saker som bara ber om att få omvandlas till små finurliga Levengood-anekdoter. I pressmaterialet inför föreställningen står om att publiken får möta Marks myllrande släkt, till exempel hans mamma som skickade vykort till barnen från semestern och skrev ”Här är underbart, jag saknar ingen av er”.

Själv tror han att hans popularitet handlar om att han är så vanlig. Att han sätter ord på saker i vardagen som vi alla går och tänker på lite till mans.

Det finns med där i föreställningen som nu kommer till Gävle. Den handlar om alltings förgänglighet säger han och medger att där finns ett stråk av vemod.

– Vi är ju fast i vår egen rörelse. Från det att barnen är små tänker man att man skulle vilja frysa tiden. Men vare sig vi vill det eller inte så förändras saker. Och det är föreställningens kärna, att det inte behöver vara dåligt i sig.

Tålmodig Gävlepublik

Han tycker att det ska bli roligt att komma till Gävle säger han också. Han minns särskilt en gång när han var här ihop med Povel Ramel och Charlotte Perrelli och det hade gått väldigt dåligt för Brynäs precis innan och det ledde till stora problem att få igång publiken.

– Men det är världens mest tålmodiga publik i Gävle. Jag var konferencier på invigningen av Konserthuset och då var det en sex timmar lång konsert, den var bra men fruktansvärt lång. Men publiken satt där hela tiden.

Han får det att låta som en liten anekdot det med.