Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Märkligt att hellre riva än sälja hus

I Sverige ska allmännyttiga bostadsföretag vara till nytta för allmänheten, men inte i Hofors. Här tycker nämligen politikerna att det är allmänheten som ska vara till nytta för det kommunala bostadsföretaget Hoforshus. På något annat sätt kan man inte tolka kommunens agerande rörande hyreshusen på Rönningsgatan 23–29.

Om det skulle ha undgått någon har Hoforshus fler lägenheter än man kan hyra ut. Tomma lägenheter kostar pengar och därför behöver Hoforshus göra sig av med ett antal hyreshus, bland annat Rönningsgatan 23–29. Det ligger ingenting konstigt i det.

Vad som däremot är konstigt är att kommunen hellre river husen än säljer dem för marknadspris till en privat hyresvärd.

Kommunens svar förvånar. Anledningen till att politikerna inte vill sälja hyreshusen till marknadspris är nämligen att det skulle kunna ge lägre hyror för de boende. Kommunen är alltså beredd att använda skattemedel för att kunna behålla höga hyresnivåer i Hofors. Det är nog helt fel väg att gå om man vill få en positiv befolkningsutveckling i kommunen.

Man kan alltså fråga sig om kommunpolitikernas beslut grundar sig på en önskan att bevara bolaget Hoforshus snarare än att hushålla med kommuninvånarnas skattemedel. Kan det möjligen ha något att göra med att vd och kommunpolitikerna i Hoforshus styrelse under 2007 kvitterade ut nästan 1 miljon kronor i löner och andra ersättningar?

Mårten Hyltner

företagarombudsman vid tanke-smedjan Den Nya Välfärden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel