Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Märkligt av Margareta B Kjellin

Annons

Moderaten Margareta B Kjellin konstaterar i sin debattartikel den 22a december ”att kraven om den perfekta julen ligger tungt på mångas axlar och ofta är det kvinnor som drar tyngsta lasset.”

Så långt är vi överens. Kjellins lösning på denna ojämställdhet i hemmet, också belagd i många undersökningar med till exempel siffror på att kvinnor har huvudansvar för barn och hemarbete, är en och endast en. Rut-bidraget. Den jämställdhet där pappan i familjen också gör sin del av hemarbetet, inför julen och också annars är inte ett alternativ. Inte heller att sänka kraven på ”den perfekta julen”.

Lösningen är att leja hjälp som regeringen ger bidrag till Många företrädare för regeringspartierna har hört sägas att det är så bra att ”rut skapat jobb för kvinnor och invandrare” inom städbranschen. Vi kan alltså dra slutsatsen att det kommer hem en annan kvinna och gör jobbet som karlarna inte tänker befatta sig med. Regeringen ger bidrag för att män ska slippa julstäda.

Kjellin berättar att i länet är 40 procent av de som använder rut-avdrag över 65 år. Låt mig misstänka att de inte är de mest julstressade … Enligt SCBs statistik är det mycket enkelt att se att de som använder RUT-avdraget är människor med höga inkomster. Kjellin berättar också att drygt elva procent i länet som nyttjar subventionerad hemjälp är småbarnsfamiljer.

Enligt SCBs statistik har tvåföräldersfamiljer med barn under 18 år en medianinkomst på 565 866 kronor per år. Medianinkomsten för de familjer som nyttjat rut-avdraget är 942 688 kronor. Behöver de verkligen ett bidrag eller hade de haft råd ändå?

Istället för att staten ska subventionera redan rika familjer med hemhjälp hade de pengarna till exempel kunnat läggas på lönepåslag till kvinnodominerade yrken i offentlig sektor. Om man menar allvar med jämställdhetsarbete.

Det är märkligt att Kjellin så bergsäkert kan uttala sig om rut-bidragens förträfflighet, när reformen inte har utvärderats.

Elin Lundgren (S)
Riksdagsledamot
Gävleborg

Mer läsning

Annons