Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marsvinen håller inte intresset uppe

G-forceFilmstaden, GävleRegi: Hoyt H Yeatman Jr.Medverkande: Bill Nighy, Kelli Garner, Zach Galifianakis med flera.

Om det går att acceptera mjukisen Matt Damon som hemlig agent i ”Bourne”-filmerna, är inte steget långt till att också tro på att marsvin kan vara agenter i ”Mission impossible”-skolan.

Dessa marsvin utgör G-force, och när vi möter dem är de i färd med att bryta sig in hos en miljardär, vars kommunicerande hushållsapparater som hans företag tillverkar planerar att störta världen i kaos. Miljardären spelas av Bill Nighy, som har tagit över som alla gnagares skådisskräck efter Richard Gere (om man får tro den där gamla urbana legenden). Marsvinen gör allt som Bond gör förutom att dricka sprit och strö sexistiska kommentarer kring sig.

Deras lilla styrka stängs dock ner av de riktiga agenterna, och i lönndom får de rädda de oförstående människorna. På vägen får de möta hundar, katter, robotar och en mikrovågsugn som är helt bananas.

På vissa biografer visas ”G-force” i 3D, men i Gävle får vi nöja oss med en vanlig, tvådimensionell version, dessutom på svenska. De dubbade rösterna lämnar mycket att önska, förutom den tykna halvillern med dryggöteborgska.

Konceptet med marsvin som agenter fungerar förvånansvärt bra, och filmmakarna är skickliga på att ta tillvara det som skulle vara marsvins styrkor som agenter om det vore verklighet: storleken och förmågan att lätt smyga sig in på välbevakade områden.

I längden förmår ”G-force” inte att hålla uppe intresset, och slutet är det löjligaste jag har sett på länge (men lika oväntat som när Bruce Willis glömde bort att han var död i ”Sjätte sinnet”). Men nog skulle Daniel Craig vinna på att piffa upp nästa ”Bond”-rulle med den där marsvinsmobilen som de kör runt med.