Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maskinerna blir bingohallens död?

Misstänkt olagliga spelmaskiner har åter påträffats på Bingo Hofors. Spelhallen är nu polisanmäld och länsstyrelsens tillstånd för bingoverksamheten är villkorad mot att automaterna försvinner.

Företaget som driver hallen anser dock inte att de gör något fel och utan de omtvistade spelen skulle hela bingohallen få stänga igen.

Annons

Hofors har de senaste två åren haft många besök från Lotteriinspektionen. Anledningen är att flera olika näringsidkare har haft olagliga spelautomater.

Tillsyn har vid upprepade tillfällen skett i bingohallen och eftersom de olagliga spelautomaterna inte har plockats bort har företaget som driver Bingo Hofors nu polisanmälts.

– Det kanske inte är så högprioriterat hos polisen, men spelautomaterna får stora sociala effekter. De finns många som inte bara spelar bort pengar utan även hem och jobb, säger Ida Skoog på Lotteriinspektionen om en anledning till att den här typen av brott bör utredas.

Från årsskiftet har hallen i Hofors fått ett förnyat tillstånd för bingospelande. Ett villkor från länsstyrelsen är att spelautomaterna inte finns kvar, vilket de är vid Arbetarbladets besök och personalen blir förtvivlad när de hör att det finns krav på att de ska bort.

– Då är det slut, det går inte runt på bara bingospel, säger de anställda.

En bild som bekräftas av Alliansspel AB. Företagets Lars Björkdahl tror sig heller inte göra något fel.

– Lotteriinspektionen ser det som illegala spelautomater, vi ser det som digitala lotterier och vem som har rätt får den pågående polisutredningen visa. Den delen i länsstyrelsens tillstånd som rör villkoret för de här automaterna ska överklagas till förvaltningsrätten, säger han.

Svenska spel har monopol på spelmarknaden i Sverige och alla andra spel är olagliga. För Lotteriinspektionen är det därför inget tvivel.

Två domar i högsta domstolen fastställer dessutom definitionen av en spelautomat – en maskin som du stoppar in pengar i och som sedan ger en vinst.