Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maskinförare tar greppet om spillet

Spillprodukterna vid skogsavverkning – grenar, ris och toppar – kan bli till biobränsle i industrier och värmeverk.

Stora Enso i Ockelbo utbildar just nu sina maskinförare att ta bättre vara på spillet och minska skadorna på marken.

Mitt ute i skogen, mellan Ockelbo och Medskogssjön, håller ett lag från Wij Maskincenter på att avverka skog. Maskinförarna arbetar på uppdrag av Stora Enso, som ansvarar för skötseln av skogen som tillhör Bergvik Skog.

När Arbetarbladet besöker maskinlaget har de tagit paus i avverkningen för att delta i Stora Ensos utbildning ”Rätt metod” – som går ut på att ta vara på hela trädet, även spillprodukter som grenar, ris och toppar, det som kallas grot.

Under utbildningen får laget lära sig att använda ungefär tjugo procent av riset till att armera och förstärka vägen som skydd mot deras stora och tunga maskiner, resten ska bli biobränsle.

– Det här är helt nytt för oss, förr använde man bara grenar och ris för att armera marken för att undvika markskador, berättar maskinföraren Thomas Wennerblom.

Thomas Wennerblom visar vant hur det går till när han med sin skördare, en Valmet 941, kapar av träd efter träd. Med två spakar manövrerar han snabbt det sågförsedda aggregatet, som effektivt kapar trädet i förutbestämda längder.

– Här står det att trädet ska kapas i 4,10 meter långt timmer och att det ska till Bergqvists såg i Insjön, förklarar Thomas och pekar på dataskärmen som är fylld av siffror.

Nästa del av trädet är krokigt och därför lägger Thomas stocken i högen med massaved. I en tredje hög lägger han toppen på trädet samt grenar och ris, som senare ska malas ned till skogsflis och bli till bioenergi i värmeverk och industrier.

– Det gäller för oss att tänka om, att inse att groten kan komma till bra nytta, konstaterar Thomas Wennerblom.

– Främst vill vi bli bättre för att kunna förse våra egna industrier med biobränsle så att de slipper elda med kol och olja, säger Nils Nordlander, distriktschef på Stora Enso i Ockelbo.

Efterfrågan på biobränsle är stor och att ta vara på groten har blivit Stora Ensos tredje största produkt, näst efter timmer och massaved.

Förra året producerades 40 000 kubikmeter grot i Ockelbo, vilket motsvarar hela Tierps värmeverks energianvändning.