Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Massa blarr av Beckman och Bohlin

De Moderata riksdagsledamöterna Lars Beckman och Carl Oskar Bohlin skriver i en debattartikel i Arbetarbladet 18 mars, som svar på en tidigare artikel av lokalradiochefen, Leif Eriksson, en hel massa blarr när de vänder sig till oss läsare med en tämligen enkel, men ändå förrädiskt förvrängd argumentation.

Om detta beror på ren okunnighet eller medveten lögnaktighet låter jag vara osagt, men avsikten är förvisso att förmå oss att på osakliga grunder ta ställning för Moderaternas ståndpunkter.


För det första kallar man Sveriges Radio skilda grenar för ”statliga”. De, som alla annan publicistisk verksamhet, är förvisso reglerade av staten i lagar och förordningar, men drivs med licensmedel och inte, som de två moderaterna påstår, med ”bidrag” från staten i form av tillskjutna skattemedel.

Samtidigt kallar man de rent kommersiella reklammedierna för ”den fria radion” och ”den fria televisionen”, allt i syfte att få oss läsare att ställa det positiva ordet ”fri” mot det tvingande, negativa ”statlig”. Ohederligt eller okunnigt, döm själva; billig argumentationsteknik är det i alla händelser.


För det andra hänvisar Beckman och Bohlin oss till alternativa nyhetskällor som CNN och BBC med flera. Känner man inte till, eller låtsas man inte om, att dessa källor för icke-akademiskt utbildade medborgare inte är realistiska alternativ till den opartiska och sakliga information som svenskspråkiga, icke-kommersiella etermedia i allmänhetens tjänst förmedlar?

I Sverige är det för övrigt självklart att medborgarna ska kunna ta del av information på sitt eget modersmål - det är numera till och med lag på den saken.


För det tredje påstår, mot bättre vetande eller vad, att ”vem som helst” kan starta sin egen tidning eller hemsida. Vem som helst kan inte det - och vilken garanti har för övrigt läsarna av sådant att det är objektiv och saklig information som ges; ingen, till skillnad från vad SVT:s och SR:s kanaler inte bara ska, utan faktiskt också i verkligen förmedlar.

För det fjärde ger Beckman och Bohlin intryck av att tro att det existerar reklamskatt på etermedia, vilket är helt fel. Okunnigt eller blå dunster må vara detsamma, men etermedia är befriat från reklamskatt - det skulle vara ologiskt att ta ut skatt av SVT och TV4 när TV3 med flera som sänder från utlandet är befriade.


För det femte argumenterar Moderatriksdagsmännen mot sin egen kritik om att staten ger public service-bolagen ”bidrag” när man vill ersätta nuvarande TV-licens med just skattemedel. Genomskinligt, bästa moderater. Det ni är ute efter är att borgarregeringen på det viset helt och hållet kommer att, inte bara kunna utan i praktiken faktiskt också vilja, styra innehållet i såväl SVT:s som SR:s program.


Om de Moderata riksdagsmännen Lars Beckman och Carl Oskar Bohlin bara är okunniga eller om de medvetet, genom usel argumentationsteknik, försöker lura oss, må vara desamma: Bry er inte om vad de säger; rösta bort dem nästa val !

Per Falk, Gävle