Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Massiv attack i Nödutgång

Detaljer, detaljer! Man kan bli stående länge framför Robin Färléns målningar.

Fjäril, kors, mandala, uggla, bokstav, blomma, häst, sol, mask, geometriska figurer och prylar och fråga mig inte vad det betyder. I noggranna, nästan sirliga tuschlinjer.

Det är lite fantasy, lite japanskt, lite naturmagi. Och skumt som i tv-serien Twin Peaks vilken en titel mycket riktigt pekar på (”The owls are not what they seem”).

Men man blir som sagt gärna stående. Liksom insugen i en intressantare värld.

Robin Färlén kommer från Ljusdal, bor i Bollnäs, sjunger i fem band (”aggressivt men radiovänligt”) och ibland för sig själv högt på gatan (”jag är känd för det”).

Hans första separatutställning händer dock i Gävle. Den öppnar i dag på lilla Galleri Nödutgång. Trångt värre, men att man inte får överblick över två större verk gör mindre, det är ju ändå detaljerna som räknas här.

Färlén har massiv attack och är på väg att utveckla fint sinne för komposition. Syns tydligast i ett av de senast tillkomna verken, ”Panda”.

Han lär också ha ett svårslaget rekord i titellängd. Fyra hela meningar: ”Mother Mary daughter of spirit. Daughter of faith. Insert key to liberate continent. My diamonds vill shine, shine, shine, shine on your crazy diamond.” Fyra meningar. Nästan en självständig skapelse! Fast vi gillar nog måleriet bättre.