Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Massor av julöl att välja på

Utbudet av julöl växer för varje år. I jul har vi över 40 märken att välja på.

Allt fler egensinniga varianter gör det dessutom riktigt spännande att botanisera bland flaskorna.

Det är den fylliga, något söta smaken som gör att julölen passar så bra till julbordets mer eller mindre salta och kryddiga rätter. Många sorter är dock till förväxling lika i sin lagom rostade, söta och försynt humlebeska stil. Falcon, Åbro, Sofiero, Three Hearts, Pripps med flera är välgjorda, men samtidigt lite standardiserat tråkiga. I denna mer konventionella stil höjer sig Spendrups Julbrygd över mängden, liksom, som vanligt, Mariestads Julebrygd vars lite chokladtonade mörkmurriga maltighet med stadig humlebeska är riktigt angenäm. Gott är även Eriksberg Julöl.

Jämtlands julöl är som tidigare år ett säkert val för den som vill ha påtaglig beska och mer fyllighet och kraft i det vörtbrödiga uttrycket. Oppigårds utanför Hedemora har på senare år skämt bort ölälskarna med en rad angenäma smakupplevelser. Bryggeriets Winter Ale är inget undantag.

Söt maltighet

Nils Oscar Julöl var det första mer exklusiva, och lagringsdugliga, julölet när det introducerades. Det håller ännu ställningarna, även om konkurrensen hårdnat betydligt, både av inhemska och utländska utmanare.

Det handlar om öl med en imponerande koncentration, och ofta hög alkohol, i smakbilden. Och det är där agnarna sållas från vetet. Välgjorda öl balanserar på ett utmärkt sätt alkoholen mot söt maltighet och humlebeska.

Alkoholen bidrar där till rondör, komplexitet och djup, medan den i andra fall bara blir eldig och ointegrerat fyllebusig. Hibernation Ale från USA klarar sina 8,7 procent galant, liksom helhäftiga Mohawk Blizzard Imperial Porter på 9,8 procent. Mindre bra fungerar det i Carlsberg-producerade Jacobsen Golden Naked Christmas Ale, eller i danska Mikkeller Sant's Little Helper, där alkoholhalten mest är störande.

Som glögg

Till de mer udda varianterna i årets utbud hör Liefmans Glükriek, ett körsbärssmaksatt öl från Belgien med toner av glöggkryddor och ekfat. Upplevs på samma gång både sött och syrligt och bör enligt producenten värmas till 70 grader och serveras som glögg eller aperitif. Klart intressant, men inget till julsillen.

Sune Liljevall