Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Massuppsägningar på ambulansen i Sandviken och Hofors – nästan halva personalstyrkan försvinner

Sandviken och Hofors är de orter som drabbas allra hårdast av uppsägningarna på ambulansen.
18 personer – i princip hälften av de anställda – uppges sluta i protest mot jourtjänstgöringen.
– Det är tragiskt att så mycket erfarenhet försvinner, men jag kan bara inte jobba kvar, säger narkossjuksköterskan Birgitta Brandebo.

Nyligen beslutade ledningen att jourtjänstgöring ska införas på nätterna på ambulansen. Det innebär att man kommer att få jobba fler nätter, men de kommer inte att räknas som arbetstid och ge vanlig lön utan bara en lägre jourersättning.

Ett beslut som lett till att många anställda har sagt upp sig.

Läs mer: Personalen säger upp sig efter jourbeslutet – "Det här kommer att köra ambulansen i botten"

Sandviken-Hofors är den station där allra flest valt att sluta. När Arbetarbladet besöker stationen i Sandviken ska 15 personer ha sagt upp sig. Dagen efter är siffran uppe i 18 uppsägningar, enligt den kartläggning som personalen själv har gjort.

– Det var två personer som saknades på listan och sedan kom det in ytterligare en uppsägning, berättar Jennie Jonsson som är specialistsjuksköterska i ambulanssjukvård.

Det innebär att ungefär hälften av de ambulansanställda i Sandviken och Hofors nu ska ha sagt upp sig. Stationerna har i dag ungefär 35 heltidstjänster.

Jennie är själv en av de som ska sluta. Men det var inget enkelt beslut.

– Jag älskar verkligen mitt jobb men jag kände inte att jag kunde vara kvar när ledningen behandlar oss så här.

För henne var det kanske inte jourförslaget i sig som var droppen utan det sätt som det drivits igenom – att man inte lyssnat på personalen, inte värdesatt deras kunskaper utan behandlat dem som utbytbara.

– Varför ska jag vara kvar hos en sådan arbetsgivare? Det finns inget som talar för det.

Läs mer: Beslut om jour – trots personalens och fackets protester

Birgitta Brandebo å sin sida bestämde sig direkt när jourförslaget kom. Hon tycker att det redan i dag är tufft att jobba natt och kände att det skulle vara omöjligt att jobba ännu mer.

– Jag tycker att det är kränkande. Vi ska tillbringa en månad mer per år på jobbet, mer än någon annan i sjukvården, och få en skitersättning.

Chefernas uttalanden om att de i dag ligger också sover på arbetstid har också retat upp.

– Den som säger så vet inte vad de pratar om. Det går inte att sova med sökare i örat och veta att man inom 1,5 minut ska sitta och köra en bil och inte veta vad man kommer att möta, säger Birgitta Brandebo.

Hon känner sig så ledsen och sviken av sin arbetsgivare att hon över huvud taget inte kan tänka sig att jobba kvar inom Region Gävleborg. I stället väljer hon att börja inom hemsjukvården i Sandvikens kommun.

Kollegan Christer Martinsen känner likadant. Han hade först tänkt söka jobba på sjukhuset men efter den debattartikel där ett 20-tal chefer gick ut och gav sitt stöd för jourförslaget har han ändrat sig.

– De vet inte hur vi jobbar och har ändå gått ut och tagit ställning mot oss. Jag har tappat förtroendet för dem. Nu har jag i stället skrivit på för att jobba inom Gävle kommun.

Läs mer. Jour införs på ambulansen – men i resten av sjukvården är den sällsynt

Stefan Käll som slutar efter 34 år överväger att börja pendla till Stockholm för att kunna fortsätta jobba med ambulanssjukvård.

Men arbeta kvar i Region Gävleborg känner han inte att han kan göra, gränsen har passerats menar han.

Varför är det så många som sagt upp sig just här i Sandviken-Hofors?

– Jag tror att en orsak är att vi tidigt förstod att det har skulle bli av, vår chef har varit tydlig med det, och det har gjort att många redan tidigt börjat söka andra jobb, säger Jennie.

– Sedan blir det också ringar på vattnet. När många kollegor slutar inser man att det går, att man inte behöver vara kvar i det här.

Men det är med sorg i hjärtat som de säger upp sig. Och de oroas för vad som kommer att hända nu när så många lämnar.

– Det är tragiskt. Det är så mycket erfarenhet och kompetens som försvinner, säger Jennie.

– Jag känner verkligen med mina kollegor som ska jobba kvar, de kommer att få det tufft, säger Birgitta.

De är också oroliga för att ambulanssjukvården ska försämras, att bilar kommer att ställas eftersom det saknas personal vilket direkt kommer att påverka patienterna.

– I så fall blir det kanske en bil i Sandviken på helgerna. Det är väldigt sårbart eftersom vi har ett stort område att täcka. Får man en körning till Österfärnebo tar det tre timmar innan vi är tillbaka, konstaterar Jennie Jonsson.

De befarar också att det kommer att bli ännu fler som slutar.

– Jag tror inte att vi har sett den sista som sagt upp sig. Det finns flera som letar andra jobb och som bara väntar på besked, säger Christer Martinsen.

Finns det något som gör att ni skulle kunna ändra er och ta tillbaka uppsägningarna?

– Då krävs det att jourförslaget tas tillbaka och att ledningen byts ut, säger Christer Martinsen.

Läs också:

1 maj-demonstration till stöd för ambulanspersonalen

Osäkert om ambulansjour kommer att spara pengar