Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mat - näring, njutning och en källa till status

/
  • FORSKAR OM MAT. Anna Burstedt är universitetsadjunkt i mat- och måltidskunskap och forskar i etnologi. Hon vet varför vi äter som vi äter.

Förr var det viktigt att äta för att orka med ett kroppsarbete. I dag är mat inte bara näring, utan njutning, en källa till status och en del av ens identitet.
Det säger Anna Burstedt, etnolog och universitetsadjunkt i mat- och måltidskunskap på Kristianstad Högskola.

Annons

I och med utvecklingen från bondesamhället till den industrialiserade världen började vi arbeta längre från hemmet och började därmed även äta utanför hemmet. Vi har gått från att äta mycket lokalt producerad mat som var årstidsbunden till att äta internationell mat året runt. Vi handlar oftare och har vant oss vid ett stort utbud.

– Det är en självklarhet för oss att vi kan äta bananer året runt och så kan vi variera vår kost mer, med alla gryner och bönor, säger Anna Burstedt, som bland annat forskar kring internationaliseringen av vårt restaurangutbud inom sin doktorandtjänst vid Lunds universitet.

Hon är inte övertygad om att vi lägger ned mindre tid på matlagning och menar att de undersökningar som det ibland hänvisas till är livsmedelsbranschens egna. Men hon ser samtidigt att tid är en bristvara som styr våra ideal.

– På 50-talet var det fortfarande fint att gå och köpa en tårta. Idag är tid viktigare och då är det finare att baka egen tårta, baka eget bröd och göra egen pasta och bjuda på.

Genom att konsumera en viss typ av mat skapar man sig en identitet. Att vara vegetarian eller att utesluta fläskkött handlar inte bara om vilka livsmedel man väljer. Det är även en symbol för etiska ställningstaganden eller religiös övertygelse.

– Om man bor utomlands blir det en viktigt att handla på Ikea och bjuda på sill och kaviar. Och jag som norrlänning i exil vill gärna köpa surströmming och bjuda mina vänner på, säger hon.

Ett annat modernt fenomen är maten som upplevelse och källa till status för den som kan mycket om något. Det kan handla om att plocka upp de senaste trenderna i matlagningen eller att veta vad de exklusiva chokladmärkena heter. Men samtidigt som vi åker på matresor, tävlar i matlagning och konsumerar matlitteratur, menar Anna Burstedt, att vi saknar väsentliga kunskaper.

– Vi kanske kan mycket om hur vi kryddar asiatiskt men inte om mjölken gått ut. Då måste vi titta på datumen eftersom vi är ganska långt bort från produktionen så har vi inte den kunskapen. Vi vill inte gärna veta att den håller sig längre.

Men hur är det med den matlagningen då; varför är den inte viktig längre?

– Det beror på vem som lagar maten. När vi lagar mat är det för matens skull, men man kan väl säga att den egna matlagningen inte är lika viktig lika ofta. Och det har ju att göra våra valmöjligheter, att vi kan välja om maten ska vara näring eller njutning säger Anna Burstedt.

Annons