Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äkta feta bästa sommarosten

/

Feta är fett gott. Greklands salta stolthet sitter som en smäck i den svenska sommarsolen. Fetaost är räddningen för lata semesterkockar.

Annons

Feta betyder "bit" på grekiska. En bit salt ost med tusenåriga anor som rest norröver för att stanna.

Vi skandinaver har verkligen anammat fetaosten på allvar. Inte undra på det, den är ju så tacksam. Mättande, lätt att tillaga och laddad med sin sköna, skarpa lite syrliga sälta. Om det är äkta vara vill säga. Numera finns tyvärr diverse fånerier som försöker låtsas vara feta. Till och med i Grekland serveras "feta" från Danmark. Skandalöst om du frågar en grek.

 

Men namnet är ursprungsskyddat, så leta efter de magiska fyra bokstäverna och intet annat. Äkta fetaost tillverkas av får- och/eller getmjölk. Aldrig komjölk, vilket många falsarier använder sig av.

Mjölken värms upp med ostlöpe och får vila tills den börjat koagulera, då massan skärs i bitar och hälls upp i hålförsedda formar så att vasslen kan rinna av.
Nästa steg är att strö grovt salt över osten och låta den stå över natten. Sedan får fetan ligga i saltlake i minst två veckor tills smaken och konsistensen är den rätta. Därefter lagras den i kylrum i två månader innan den skivas, förpackas och skickas iväg.En bra feta ska inte ha några hål, bara avlånga sprickor och får inte vara så torr att den smulas sönder av sig själv.
Vi har grekerna att tacka för mycket. Pytagoras sats, demokrati och Olympiska spelen i all ära, men fetan smäller rätt högt den med. Grekerna själva köper hem ett kilo i veckan och äter den till allt. Överlag är de ett ostälskande folk och äter mest i ost i världen, till och med mer än fransmännen, och ungefär 70 procent är feta.

Feta i saltlake håller bättre än vakuumpackad, men se till att inte peta med fingrarna i lagen. Överbliven öppnad vakuumpackad feta sveps in i plastfolie, förvaras i kylen och bör ätas upp inom två dagar.
Om det nu blir något över vill säga. Risken är inte så stor.

Feta är ju så försvinnande gott.

 

Mer läsning

Annons