Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älska din stjälkselleri

/
  • Stjälkselleri är en ypperlig grönsak som förtjänar att hamna i högsätet emellanåt. Perfekt i väntan på de efterlängtade svenska primörerna.
  • En smakrik sallad med stjälkselleri, oliver och parmesandressing. Krispigt och krämigt på samma gång.
  • Underbart len och god soppa där stjälksellerin får sällskap av sin kusin rotsellerin.
  • Tack vare sin inbyggda krispighet passar stjälkselleri sällsamt bra att woka. Här i en skön bacon- och svampwok.

Stjälksellerin är en doldis i grönsaksavdelningen. Krispig, billig, användbar och nyttig. Perfekt i väntan på de svenska primörerna.

Annons

Det är inte lätt att vara en stjälkselleri. Ingen tar en liksom på allvar. Möjligtvis kan man få slinka med kändiskompisar ner i en fisksoppa, eller kanhända få doppa tårna i en het Bloody Mary – om man har riktig tur.

Men att leva sitt eget liv på egna förtjänster, det är bara att glömma. Ingen ställer sig upp och basunerar ut sin kärlek till just stjälksellerin. Någonsin. Motsatsen förekommer däremot titt som tätt. Många är pigga på att dissa den pikanta och lätt egensinniga smaken.

Själv har jag ett ambivalent förhållande till den stackars stjälksellerin, eller bleksellerin som den också kallas. Jag är nämligen allergisk mot den, men gillar den pigga och uppkäftiga smaken. Av en slump upptäckte jag att om jag förväller sellerin lite lätt både tål och älskar jag den ännu lite mer.

Grejen med stjälkselleri är att trots sin kraftiga, karaktäristiska smak har den en förmåga att framhäva andra smaker. Det är knappast en slump att italienska matmödrar i alla tider stått och fräst finhackade selleristjälkar med morötter, vitlök och lök i en sofritto som bas till allehanda klassiska rätter. Selleri är alltid en bra början.

Men den förmår minsann också att stå på egna ben. Min nya favorit är att smälta ner en klick krämig färskost i lättkokt selleri. Förträffligt tillbehör till såväl kött som fisk. Krispigheten stannar kvar, men kaxigheten dämpas en aning och i stället framkommer en mild smak av primörer. Precis vad vi behöver när väntan på de svenska efterlängtade primörerna blir alltför lång.

Stjälksellerin är släkt med den något blidare rotsellerin, men det är inte som man skulle kunna tro dess stjälkar. Stjälksellerin utvecklar nämligen ingen egen rotknöl. De persiljeliknande toppbladen kan användas både som krydda och dekoration.

Stjälkselleri är billigt, innehåller nästan inga kolhydrater men desto fler vitaminer, och är dessutom oerhört hållbar. Förvarad i sin plast håller ett knippe i två veckor i kylskåpet – det räcker till många middagar.

Varför inte starta med en middag till stjälksellerins ära? Det är inte alltid den som ropar högst som har mest att komma med!

Mer läsning

Annons