Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arabisk stjärnkock till Sverige

/
  • Chef Ramzi fick hjälp i köket av vår matskribent Mia Gahne.
  • När Chef Ramzi var på Sverigebesök passade han på att laga mat åt våra läsare.
  • Tabbouli ingår i de flesta libanesiska måltider. En frisk bulgursallad med massor av persilja och mynta.
  • Lammstek på Chef Ramzis vis. Riset får massor av smak med kryddor och lammfärs.
  • Ashta är en arabisk dessert med smak av rosenvatten. Här har Chef Ramzi dekorerat med svenska, rårörda lingon.

Han är arabvärldens svar på Jamie Oliver. En stjärnkock av mastodontmått.

Nyligen var libanesiske Chef Ramzi på Sverigebesök. Vi fick hänga med in i köket.

Annons

Lammsteken blir godkänd. Bulgurgrynen är alltför grova. Rosenvatten måste inhandlas. Och bladpersiljan är den största han har sett.
Chef Ramzi har för en dag bytt ut Beirut mot restaurang Gubbhyllan på Skansen i Stockholm. En helt ny värld för en av matlagningsvärldens största stjärnor.

Miljonpublik
Vi nordbor har svårt att greppa vidden av hans berömmelse, men för Ramzi Choueiri, som han egentligen heter, innebär det en skön omväxling att kunna gå på gatorna som en vanlig man. I hela arabvärlden blir det uppståndelse så fort han visar sig.

Hans matlagningsprogram har ofattbara tio miljoner tittare. Han har sålt över 700 000 kokböcker. Nu har han dessutom släppt en kokbok på svenska: Chef Ramzis arabiska kokbok (Ica Bokförlag) med recept från såväl Libanon som andra arabländer.
- Det lär finnas 10 000 libanesiska familjer i Sverige. Det känns roligt att kunna göra något för dem och för alla andra arabiska familjer. Dessutom är det kul att sprida vår mat till svenska matlagare också.

Matkontraster
Chef Ramzi har bland annat blivit känd för att ha genomfört sina livesändningar även när bomberna föll över tv-studion. Allt för kärleken till maten och för sina hängivna fans.

Nu står han i Stockholm och visslar medan han vispar mellanmjölk i en kastrull och hackar lök med Morakniv. Efterrätten dekoreras med svenska lingon. Inte långt ifrån restaurangköket lunkar Skansens älgar omkring bland buskarna. Snacka om kontraster.
- Jag har inte hunnit se så mycket av Sverige ännu, men det lilla jag har sett tycker jag verkligen om. I går fick jag äta wallenbergare, i morgon blir det nog sill. Vi får se om jag gillar det!

Driver skola
Till vardags styr den leende kocken med vänlig men bestämd hand sin matlagningsskola Al Kafaât's Catering School hemma i östra utkanten av Beirut. Al Kafaât betyder "förmåga" på arabiska, och är en stiftelse som Ramzis pappa startade för att hjälpa handikappade och ungdomar med socialt osäker bakgrund.

Matlagningsskolan är en del av verksamheten och ett sätt att hjälpa utsatta att få jobb.
Men i flera omgångar har stiftelsen tyvärr fått börja om från noll. Kriget är ständigt närvarande i den sargade skönheten Beirut. Kanske är det just därför mat är så omhuldat.
- Vi träffas för att äta. Vi äter för att ha trevligt. Det går inte att bekymra sig om kriget hela tiden. Man måste kunna skratta också, annars skulle vi inte stå ut.

Med sitt världsberömda varma leende serverar Chef Ramzi några av sina favoriträtter. Lagade på en svensk restaurangspis - långt ifrån kulsprutor och oroligheter. Det smakar minst lika bra som på plats.

Mia Gahne/TT Spektra

Mer läsning

Annons