Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets kock bjuder på påsk

/
  • NOGA. Viktor Westerlind är 25 år och den yngste som har vunnits Årets kock på många år.

Viktor Westerlind är 25 år och en megastar. Åtminstone i matsvängen. Vi lät Årets kock 2009 bjuda på påskmat som alla kan laga hemma.

Annons

Brommapojken Viktor Westerlind har fått skärpa till sig. Det håller inte att vara blyg och tystlåten när alla drar i en samtidigt. Numera kan han både tacka nej, ta betalt och posera framför kameralinser. För en månad sedan ägde han inte ens kalender.
5 februari vid tiotiden på kvällen förändrades hans liv. Det var då Viktor Westerlind stod ensam kvar som segrare i finalen av Årets kock 2009. Till skillnad från sina medfinalister såg han oförskämt lugn ut. Som om han innerst inne visste.
– Jag hade det väl lite på känn, men vågade inte riktigt hoppas. Jag tyckte att det hade gått bra, bara.

den stora (och goda!) äran att sitta i juryn och föll som en fura för hans eleganta tolkning av kotlettrad av gårdsgris. För att inte tala om en himmelsk rostad lökcrème, som förmodligen fick en och annan jurymedlem att plocka fram poängpennan.
Nu serveras samma rätt på restaurang F12 i Stockholm, där Viktor står vid spisen – när han hinner, vill säga. Det är rätt mycket nu!
Utanför de stora matsalsfönstren sitter meterhöga skyltar som stolt förkunnar att här jobbar minsann Årets kock. Och Viktor själv, han bara går runt och myser – och ser fortfarande oförskämt lugn ut. Uppmärksamheten tar han med ro.
– Många jobbar ju i kök för att slippa synas. Men så fort man väljer att ställa upp i Årets kock väljer man också en väldig fokusering på sin egen person. I början var det lite jobbigt, men nu har jag vant mig.

i månader, tar tjänstledigt och offrar både liv och familj för att nå finalen. Viktor lyckades kombinera förberedelserna med kockjobbet på F12.
– Det bevisar att det faktiskt går att jobba på restaurang och vinna. Jag satsade på att laga bra och genomtänkt mat som hann blir klar i tid. Det kanske inte var de snyggaste rätterna, men en snygg rätt glömmer man fortare än en god rätt.

Mer läsning

Annons