Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets Kock bjuder på vårmeny

/
  • Tomas Diederichsen trivs bäst i köket. Allra helst lagar han husmanskost.
  • Förrätten består av laxtartar med en sallad på fänkål, lagrad prästost och senapsgrädde. Fänkål är en av Tomas Diederichsens favoritgrönsaker.
Foto: Anders Wiklund/Scanpix
  • Årets Kock 2011 är väldigt förtjust i lamm. Till huvudrätt bjuder han på en riktig vårsymfoni med lamm, nässelpuré, sparris med spetskål samt toppmurklor (
  • Rabarber hör våren till. Tomas väljer att servera en färskostmousse med kardemummasjuden rabarber med hallon och havrefras. Blommorna har han plockat i slottsparken.
  • Bryn toppmurklorna i smör.
  • Forma laxtärningar till tartaren.

Skam den som ger sig.

För Tomas Diederichsen var det tredje gången gillt.

Till slut gick det vägen.

Årets Kock 2011 firar med att bjuda på vårmeny.

Annons

Det första som möter en när man klivit in genom de pampiga dörrarna till Ulfsunda Slott i Bromma utanför Stockholm är mansstora affischer som skryter om sin stjärnkock. Här jobbar minsann Årets Kock 2011, och det är något att vara stolt över.

Sedan tävlingen startade 1983 har den fortsatt att växa i takt med att Sverige utvecklats som matland och kockyrket fått något av en rockstjärnestatus. Av 143 tävlande i SM i professionell matlagning var det till slut Tomas Diederichsen som hörde sitt namn ropas upp sist av alla.
- Det var helt overkligt. Jag blev både chockad och förvånad. Jag var så fokuserad på att bli färdig i tid, jag hade inte ens vågat tänka tanken att vinna.

Tog revansch
Det där med tiden är nämligen lite känsligt. 2009 lyckades Tomas ta sig till final (vilket bara det är en bragd i dagens konkurrens), men hann inte leverera en av sina rätter på utsatt tid, vilket i princip innebar att loppet var kört.
- Det var oerhört frustrerande. Året därpå kom jag inte ens till final och blev jättebesviken. Så den här gången lade jag ner all kraft på tiden. Det var min revansch.

Gillar lakrits
En av vinsträtterna var 'helstekt lamm, lammkorv och ragu på lammbringa med svamp, aprikos och rostat korngryn samt auberginekräm, pressad fänkål och morot med riven lakrits'. Just det där med lakrits blev ett litet utropstecken på allas läppar. En lakritstrend sveper över Kökssverige och smaken föll juryn på läppen.
- Det var en chansning som gick hem. Jag gillar verkligen lakrits och ville göra något personligt som stack ut lite, samtidigt som det skulle vara gott.

Skoltrött
Det är knappast några lata dagar som väntar efter att ha fått sitt namn broderat på Årets Kock-jackan. Idel gästspel, medieuppdrag och framträdanden. Men Tomas klagar inte.
- Nu vill jag bara leva på det här ett tag och fortsätta njuta. Och jag tycker ju om att laga mat. Det är därför jag står här.

Egentligen var det väldigt otippat. Tomas var helt ointresserad av matlagning, men duktigt skoltrött och kunde inte se sig själv på ett kontor. Han ville jobba med händerna, fast rita kunde han ju inte. Det fick bli restaurangskola i gymnasiet.
- Man kan väl säga att jag började rita på tallriken i stället. Jag blev helt frälst. Mest förvånad blev jag nog själv.

Tackar pappa
Han gick raskt vidare i karriären. År 2007 blev han Årets Köttkock. Numera har han utvecklat sin egen stil, som han beskriver som "nordiskt nyskapande och klassiskt igenkännande på samma gång."
- Jag älskar svensk husmanskost, både att laga och äta den. Jag gillar det syrliga ihop med det lite söta. Min pappa är tysk, det finns i tysk mat också.

På dagens vårmeny som Tomas Diederichsen komponerat enbart för vår räkning står dock en annan favorit, nämligen lammkött.
- Det är det kött jag lagar helst. Med nässlor och sparris till känns det så mycket vår det kan bli.

Mia Gahne/TT Spektra
mia.gahne@ttspektra.se 

Mer läsning

Annons