Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bärigt är härligt

/

Vår bästa tid är bär. Bär är svensk sommar. Dessutom är det nyttigt, lätt att laga och ruggigt gott.

Annons

Smultron på strå, vinbär i frukostfilen, hallon i smulpajen, hemkokt kräm på krusbär, blåbär och mjölk. Nog låter det något, det. Alltsammans vibrerar av nostalgi, fosterlandskärlek, skrubbsåriga knän och minnen av svunna bärbuskar.

Bär tar tid att både mogna och plocka, men vi slukar dem blixtsnabbt med barndomens glupande aptit. Det känns som en belöning efter en karg kolsvart vargavinter. Och vi är sannerligen värda våra bär.


På senare år har man upptäckt att bär är betydligt nyttigare än man kunnat ana. De är fullproppade med fibrer, vitaminer och antioxidanter. Det är inte för inte som överlevnadskonstnärer knaprar bär i skogarna. De små raringar ger betydligt mer energi än man skulle kunna tro. Generellt säger man att ju mörkare bär desto nyttigare är de.

Passa på att frossa i bär nu när det är säsong. En smulpaj klarar vem som helst, pallar du inte baka är de alldeles förträffliga au naturel eller till en klick glass.
Bär kan med fördel även användas i maten. Den pigga kombinationen av sötma och syra ger fräscha och oväntade kickar.
Överblivna bär går så klart att frysa in i väntan på dystrare tider. Frysta håller de cirka ett år. Bär med skal, som vinbär och krusbär, passar bäst att frysa utan socker.


Bär går också finfint att torka långsamt på lägsta tänkbara värme i ugnen - eller i bastun. De sätter piff på morgonmüslin, men gör sig även i bakverk och sallader.
Det finns över hundra sorters bär i Sverige. Bara en tjugondel plockas av människohänder, så oddsen är på din sida.
Ta cykeln, ge dig ut i skogen och fyll en korg med blåbär. Det är svensk sommar när den är som allra bäst.

 

Mer läsning

Annons