Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Be en bön till grillgudarna

/

Marinera mera.
En lyckad marinad är en lyckad grillkväll.
Hitta din personliga favorit.

Annons

Myterna är många i marinadernas rike. Tränger smakerna verkligen in i köttet eller är det bara båg? Blir marinerat kött verkligen mörare eller är det ett påhitt från hagalna handlare?
Tja. Jag är inte den som tänker profilera mig som sanningsprofet i grillhettan. Det finns helt enkelt ett gäng teorier - de flesta säger emot varandra.
Jag säger som så här: jag gillar känslan av en schysst marinad. Hundra gånger av hundra goffar jag hellre ihop en egen marinad än köper en orangeröd färdiginsprutad flintastek i lanthandeln.
Det känns som om man påverkar sin egen grillkväll och får använda smaker man själv gillar. Och tron på sin egen marinad är en krydda så god som någon.Några saker bör man väl ändå tänka på. Något salt, något syrligt, lite fett, en nypa kralliga kryddor och lite sött brukar räcka hyfsat långt.
Syran ska man dock passa sig för om man har tänkt sig att slänga en firre på grillen. Tillagningen börjar nämligen i samma ögonblick fisken får syra på sig och resultatet kan bli torrt och trist. Marinera hastigt eller minska syran.


När det gäller kött hävdar många att syra, till exempel i vin, påverkar köttets textur till det mjukare och därmed upplevs som mörare. Andra hävdar förstås tvärtom.
Sötma är gott i grillat. Honung och sweetchili är mina favvisar. Men är det lång barbeque på gång ska man tänka på att sockret karamelliseras och kan bli bränt. Pensla gärna på det mot slutet.Fett, då? Jag har alltid lite olja i min marinad. Det känns bäst så. Molekylärkockarna har säkert någon lämplig protest på lut, men det som känns det känns. Sesamolja är en älskling och lite olivolja har aldrig gjort någon ledsen. Men tänk på att fettet kan fatta eld, så torka av det mesta.


Sälta behövs. De flesta har väl vid det här laget gjort avkall på teorin att kött ska saltas först efter tillagningen. Men det är snudd på bevisat (mycket kan man kalla mig, men knappast naturvetare) att redan saltat kött får godare stekyta. Soja är superbra i marinader, lite sötma och sälta på samma gång.


Jag skulle vilja summera marinaddebatten som så här: Blanda ihop det du gillar, be en bön till grillguden om klockrena smaksensationer och drick ett gott glas vin till. Sannare än så blir det inte.mia.gahne@ttspektra.se

Mer läsning

Annons