Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blå mat för mysiga höstkvällar

/

När sommaren gör sorti gör blåmusslorna entré.

Lättlagad mysmat som är lätt att variera.

Bjud på blåmusselfest.

Annons

Det är ju det här med månaderna utan R! Visst kan de vara sköna, varma, soliga och alldeles, alldeles underbara. Men det är ingen höjdare att frossa i skaldjur under sommaren. Åtminstone inte om man vill vara på den säkra sidan.

Skaldjurssäsongen är som härligast på hösten. Då smakar de fräscht, mycket och efterlängtat. Som en extra tröst för att sommaren övergivit oss för den här gången.

Jag skulle vilja slå ett slag för blåmusslorna. De är så snygga, tacksamma och lätta att laga till. Visst finns det en och annan som börjar gnälla om att de inte äter blötdjur, men då har de inte träffat rätt mussla.

 

Själv är jag rätt kräsen just när det handlar om blåmusslor. De måste kännas fräscha, nyångade och smaka friskt. Minsta lilla unkenhet får mig att tappa aptiten.

Det största jobbet gör man med andra ord innan man ens börjar själva tillagningen. Fråga i fiskdisken hur gamla musslorna är innan du slår till. Nyfångat regerar så klart. De bör inte få bo i kylskåpet mer än en dag.

Alla tveksamma exemplar ska ner i sophinken. Knacka på dem om du är tveksam. Drar de inte ihop sig är det sopdöden som gäller. De som inte öppnar sig under ångningen ska samma väg vandra.

Allt som hamnar på tallriken ska vara av bästa toppkvalitet. Det är då musslor blir magnifik mysmat. Ät dem gärna genom att använda ett tomt skal som kniptångsverktyg. Praktiskt, snyggt och ser synnerligen belevat ut.

 

Blåmusslor har odlats i Sverige sedan i början av 70-talet. De odlas på bottnar eller rep, men finns vilt nästan överallt.

Musslorna kan bli upp till tio centimeter långa i riktigt salt vatten, men blir oftast bara hälften så stora i bräckt Östersjövatten. De stora tenderar att vara lite segare än de mindre.

Honorna har orangefärgat kött, medan hanens är mer vitaktigt. Musslorna kan förflytta sig - om än sakta. De innehåller massor av nyttigheter, såsom aminosyror, B-vitamin, zink och fosfor.

Musslor på burk kan funka i pastarätter och liknande. Men att köpa dem färska i nät är både snyggare, roligare och oändligt mycket godare.

 


mia.gahne@ttspektra.se

Mer läsning

Annons