Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blåmusselsoppa med havsutsikt

/
  • LEK OCH ALLVAR. Allt ryms när vännerna träffas. Från vänster på bilden, Bernice Skytt, i djup koncentration, medan kvällens värdinna Helene Wirén och Anna Sånefjäll har roligt med Arbetarbladets gästkock Chanpeng S Ericsson, damernas ”special guest”. Fattas på bilden gör Kerstin Larsson Mandal och Margareta Åkerson.
  • GOTT. Blåmusselsoppa och tunn kvällsblå himmel ramade in dammidagen i Ultvalnäs som Arbetarbladets gästkock, Chanpeng S Ericsson, var inbjuden till av damerna i början av september.
  • Blåmusselsoppa
  • Ugnsbakad pangasiusmal.
  • Stekta äpplen och krutonger.

1987 bildade kvällens värdinna, Helene Wirén, och väninnan Kerstin Larsson-Mandal en kvinnogrupp för matlagning och umgänge.
En underliggande tanke och önskan var att samtidigt få nya vänner och att över tid få en frizon för förtroliga samtal utanför hemmet.
Vännerna är sex till antalet och träffas regelbundet, helst sex gånger om året.
– Men vi är glada om vi hinner med tre, fyra middagar på ett år, säger Anna Sånefjäll, som nyligen flyttat och håller på att installera sig i sitt nya hem, och egentligen inte hade tid att komma i kväll.

Annons

till Helenes och maken Leifs hem i Utvalnäs med ett mousserande vin i verandan. Utsikten mot båthuset, gästhuset, havet – och Briggen Gerda på väg mot hemmahamnen Gävle – är lika pittoresk som den är storslagen.
På menyn står blåmusselsoppa med tomatfocaccia, pangasiusmal på örtig bädd och slungade bönor, och som avslutning serveras en äventyrlig dessert med västerbottenost, svarta vinbär, höstäpple och sockerkakskrutonger.
Just denna kväll är vi åtta kvinnor eftersom Arbetarbladets gästkock Chanpeng Ericsson också bjudits in.

tillbringar vi i både nu- och dåtid. I Gårdskär, i Thailand, i Cornwall. Här och där i samtalet tittar barn och barnbarn fram. Liksom en lagrad flaska havtorn i brännvin. Den doftar ljuvligt nötig, som sherry, men behöver mogna ytterligare en tid för att få en tyngd och rundhet som också kan ge en smakupplevelse.
Mellan tuggorna pratar vi båtförsäljning, kryddor, husköp, viner, om den enda gången kvinnornas män fick vara med, om husrenoveringar, om tandläkeri, om kvällens huvudattraktion, pangasius. Och förstås om middagens smaksensationer som än pirrar, än hettar till, och förändrar karaktär i mötet med vinet, och som krumbuktar, läskar och bringar ro inför den annalkande hösten.
Tetha Åhs

Mer läsning

Annons