Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chorizo – både krydda och korv

/
  • Chorizo passar utmärkt att ge smak åt olika äggrätter. Här en spansk tortilla (omelett) med rostad paprika och basilika.
  • Bönor och chorizo är ett klassiskt exempel på när chorizon får tjänstgöra som smakgivare.
  • Låt chorizon fungera som krydda. Stekta chorizobitar sätter stuns på brysselkålen som dessutom fått sällskap av krämig gorgonzola.
  • I Chile äter man ofta en så kallad
  • Det finns chorizo i alla former, färger, styrkor och storlekar.

Det finns korv – och så finns det chorizo. Korvarnas korv. Så smakrik att den kan användas som krydda.

Annons

Det började med matfestivalerna som dök upp i slutet av 1980-talet. Det doftade så infernaliskt gott från de där latinamerikanska stånden. Och vad var det egentligen för mystisk korv som alla festade på? Knallröd och kryddstark. Skulle man våga?

Det gjorde man.

I dag finns det en hel uppsjö av chorizovarianter i svenska korvdiskar, en för varje smak. Även om de flesta enligt min mening är bra mesiga.

En bra chorizo ska smaka massor. Den måste inte nödvändigtvis vara superhet, men det ska finnas en balanserad sammansättning av kryddor, köttsmak och fetthalt.

En schysst chorizo tål inte bara att ätas rakt upp och ner, den har dessutom en fantastisk förmåga att sätta smak på annat. En halv korv kan räcka för att få till den där sköna stunsen på en gryta, må det så vara i fisk- eller köttsammanhang.

Faktum är att jag oftast ser chorizo snarare som krydda än korv. Även om en perfekt hårdgrillad chorizo med god salsa kan vara något av det godaste man kan smälla i sig när akuthungern slår till.

Men egentligen är chorizo ett lika vitt begrepp som korv. Det finns tusentals sorters chorizo att välja bland. Oftast tillverkas de av fläskkött, men inte alltid. Den spanska chorizon får sin röda färg av det gravt beroendeframkallande rökta paprikapulvret, som finns både som milt ”dulce” och starkt ”picante”, precis som korven. Den innehåller dessutom vitlök och diverse kryddor. Vissa sorter äts råa som tapas, medan andra är gjorda för att tillagas.

Portugisisk chorizo innehåller vin och brukar rökas långsamt. Den sydamerikanska varianten skiljer sig en hel del mellan olika länder, men den är ofta lite grövre än de europeiska varianterna.

Gemensamt för alla länder, där chorizon tillhör stapelvarorna, är att den ofta används just som smaksättare. Oavsett om det är till frukostäggen eller till aftonbönorna.

I dessa tider när vi äter alltmer kött anser jag att det är ett föredömligt sätt att utnyttja en köttråvara på. Ekonomiskt, miljövänligt och mycket smak för pengarna.

Caramba! Chorizon är här för att stanna.

Mer läsning

Annons