Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cupcakes - när utsidan räknas

/
  • Att baka cupcakes är riktigt kul. Gå loss med fina formar och pråligt pynt.
  • En cupcake inspirerad av 1970-talsdesserten varma konserverade päronhalvor med smält After Eight. Chokladmuffins med pärongömma och minttopping.
  • Toppingen är halva nöjet med en cupcake. Den kan spritsas eller bredas på.
  • Fantasifulla formar och mycket färger är viktigt när man gör cupcakes.

Cupcakes är det hetaste på kakfronten. Lika fina att titta på som goda att äta. Själva garneringen är halva nöjet.

Annons

De här raderna skriver jag från Manhattan. Några kvarter bort ligger Magnolia Bakery. Utanför ringlar köerna långa av sötsugna turister. Alla vill köpa en kartong med cupcakes, den ena gulligare än den andra.


Bakverken från det lilla bageriet slog igenom med buller och bång när tv-serien Sex and the city var som allra populärast. Plötsligt skulle alla mumsa på cupcakes, precis som alla skulle dricka cosmopolitan och drömma om skor från Manolo Blahnik.

Överraska
Även om tv-serien numera somnat in och förvanskats till två tämligen usla filmer är intresset för cupcakes minst lika stort som förr. I Sverige börjar det dyka upp små cupcakesbagerier och bakbloggarna prånglar ut bilder på sina pyntade små alster.

Egentligen handlar det om gamla vanliga muffinsvarianter med extra fin dekor. Det är själva utanpåverket som är det viktigaste. En fin glasyr, maffig topping eller krämig tryffelsmet förgyller själva muffinskakan. Därtill får den gärna innehålla någon härlig överraskning i mitten. Man skulle kunna likna cupcaken vid en minitårta med extra allt.

Muffinsplåt
Till skillnad från muffins är cupcakes alltid både söta och bakade med smör. Muffins kan bakas som matigare varianter och serveras ofta även till frukost. Ibland innehåller de även olja i stället för smör.


Numera finns det även en uppsjö söta cupcakesformar att köpa i butikerna. Ett smart tips är att ställa formarna, gärna dubbla, i en muffinsplåt. Då håller de formen och blir höga och fina.

Annars finns det egentligen inga rätt och fel när det handlar om cupcakes. Använd fantasin och gå loss med både pynt och innehåll. Vackrast vinner!

Mia Gahne/TT Spektra
feature@ttspektra.se

Mer läsning

Annons