Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det funkar alltid med italienskt

/
  • Crostini med ricotta och rosmarindoftande balsamico-körsbär. En enkel liten inledning på menyn.   Foto: Christine Olsson/TT
  • Kyckling-parmigiana är enormt smakrik och som man kan bli lätt beroende av.   Foto: Christine Olsson/TT
  • En väldigt förenklad miniversion, men minst lika god, variant av den klassiska desserten tiramisù.   Foto: Christine Olsson/TT
  • En italiensk afton kan väl aldrig sitta fel? Bjud in dina vänner på en god middag med härliga smaker från södern.   Foto: Christine Olsson/TT

Italienskt är aldrig fel. I dag bjuder vi på en enkel, men förbluffande god, meny med härliga smaker från Italien. Buonissimo, helt enkelt!

Annons

Med en pistol mot pannan skulle jag välja det italienska köket – om jag nu vore tvungen att avstå från all annan mat framöver. Valet är svårt, men innerst inne självklart. Jag älskar nämligen italienarnas enkla och avskalade sätt att se på mat. Jag älskar de rena smakerna, det ljuva livet och de självklara kombinationerna.

Många förknippar italienskt bara med pizza och pasta, men det är som att påstå att vi bara äter köttbullar och potatismos i Sverige. Det är ju bara att nafsa på tåspetsen på världens mest kulinariska stövel. Det finns så oändligt mycket mer – från grönsaksrätter till soppor, vilt och smårätter. För att inte tala om hur köket varieras från norr till söder. I norr använder man smör och grädde, vilket aldrig skulle ske i det fattigare södern där man i gengäld dyrkar sin peperoncino, chili.

Men en underskattad råvara som ofta hamnar i skymundan när man talar om italienskt tycker jag faktiskt är kyckling. Italienska matmödrar (för det är fortfarande oftast kvinnan som står i köket, åtminstone på hemmaplan) krånglar inte till kycklingen mer än nödvändigt, men ändå når smakerna ofta himmelska höjder.

Dagens kycklingrätt är vanlig i det som i USA kallas "red sauce-kitchen", det vill säga de italienska invandrarnas version av maten från fäderneslandet. Minst sagt bastanta portioner och enorma mängder tomatsås till det mesta.

Det här är min variant på denna smått fantastiska rätt. Jag har inga förklaringar på hur den kan bli så enormt smakrik. Parmesan, tomat, basilika, mozzarella – och kyckling förstås. Ända sedan jag lagade den här parmigianan första gången har jag blivit smått beroende av den, precis som alla andra som fått smaka.

Prova själv ska du få se. Du lär inte ångra dig. Mängderna är inte så noga (det är de sällan när det handlar om italiensk matlagning), det handlar mer om en kombination av smaker och tillagningsteknik. Personligen tycker jag att den blir snäppet smarrigare med saftig lårfilé än med kycklingbröst.

Amerikaner serverar sin parmigiana på macka, vilket en italienare förmodligen aldrig skulle drömma om. Själv har jag serverat den både med och utan pasta. Den är så gudomlig på egen hand.

De andra rätterna på menyn är små lättlagade godingar som kompletterar kvällen och gör den till en synnerligen lyckad afton all'italiana.

Buon appetito!

Mia Gahne/TT

-------------------------------------------

RECEPT

Ricottacrostini med balsamico-körsbär

Buonissimo och busenkelt! Perfekt liten förrätt som får inleda aftonens italienska meny.

För 4 portioner, 15 minuter

cirka 10–15 körsbär

olivolja

2 schalottenlökar, finskurna

1 msk socker

1 msk rosmarin, finhackad + garnering

1 msk balsamvinäger

4–8 skivor ciabatta eller liknande bröd

1 vitlöksklyfta, skuren på hälften

1 burk ricotta à 250 g

1 citron, skalet

flingsalt

akaciahonung

chiliflakes

Kärna ur körsbären. En olivurkärnare, virknål eller ätpinne ovanpå en flaska är fiffiga redskap till detta pillerijobb.

Hetta upp olivoljan. Tillsätt löken och låt stekas mjuk utan att få färg. Tillsätt socker och låt det karamelliseras lite. Häll sedan i körsbär, rosmarin och balsamvinäger och vänd runt som hastigast.

Grilla, rosta eller stek brödet. Gnid ytan på ena sidan med vitlöksklyftan. Bred på generöst med ricotta. Riv över citronskal och strö över lite flingsalt. Fördela sedan körsbärslöken ovanpå. Toppa med lite honung och chiliflakes.

Garnera med en rosmarinkvist.

Kyckling-parmigiana

Alltså, det går inte att förklara hur gott det här är. Jag fattar det bara inte. Inga konstigheter – men ändå så vidunderligt smakrikt.

För 4–6 portioner, 90 minuter

cirka 1 kg kycklingbröst eller ännu hellre lårfilé

olivolja

4 vitlöksklyftor, tunt skivade

1 nypa chiliflakes

2 burkar hela tomater (gärna med basilika), à 400 g

(ta en extra burk om du vill ha mycket sås)

1 kruka basilika

salt

nymalen svartpeppar

2 dl vetemjöl

2 ägg

2 dl panko

1 tsk rökt paprikapulver

cirka 1 1/2 dl färskriven parmesan

1–2 mozzarellaostar

1 tsk torkad oregano

Torka av kycklingen med hushållspapper.

Hetta upp en rejäl skvätt olivolja i en tjockbottnad gryta. Fräs vitlöken så att den nätt och jämt får färg. Tillsätt chiliflakes och rör i tomaterna. Krossa dem med en träslev så att de går sönder och tillsätt lite basilika med stjälkar och allt. Salta och peppra. Låt puttra i cirka 30 minuter medan du gör resten.

Ta fram tre djupa tallrikar: häll mjöl i en, uppvispade ägg i nästa, panko blandat med rökt paprikapulver i den sista. Kläd en skärbräda med plastfolie, lägg upp kycklingen och täck även den med ett lager plastfolie. Banka köttet hårt så att det blir lagom tunt och fint. Salta och peppra ordentligt.

Hetta upp jättemycket olja i en stekpanna. Kolla med en brödbit så att den får färg. Doppa kycklingen först i mjöl, sedan i ägg och sist i panko. Stek i omgångar tills ytan får lite färg.

Häll upp ett lager tomatsås i en ugnsfast form. Toppa med lite kyckling och strö över parmesan. Riv mozzarellan i småbitar och strö över ett par bitar. Upprepa lagren modell lasagnetänk. Avsluta med sås, parmesan och mozzarella. Strö över oregano.

Grädda i 200 grader i cirka 30 minuter.

Garnera med basilika. Servera med pasta om du har lust, men det behövs egentligen inte.

Minitiramisù med färska bär

Snabb, enkel och kul variant på den italienska klassiska desserten. Jag tycker till och med nästan att det blir godare så här.

För 4–8 portioner, 15 minuter

8 savoiardikex

cirka 1 dl starkt kaffe

2 ägg

3/4 dl socker

200 g rumstempererad mascarponeost

1 lime, skalet

jordgubbar eller andra färska bär

balsamicokräm på flaska

kakao

Lägg kexen på varsin assiett. Häll över lite kaffe på varje.

Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa gulorna och sockret pösigt i en annan bunke. Tillsätt mascarpone till gulorna. Blanda väl och vänd sedan försiktigt ned äggviteskummet och rör om. Blanda i rivet limeskal.

Bred ut blandningen över kexen. Toppa med färska bär.

Ringla över balsamicokräm. Sikta över kakaopulver precis före serveringen.

Att dricka till

Förrätt: Prosecco Pizzolato(7870), 89 kronor.

Huvudrätt: Musella Valpolicella Superiore (2393), 109 kronor.

Dessert: Vecchioflorio Marsala Superiore (8403), 62 kronor (37,5 cl).

Alkoholfritt

Förrätt: Arc-en-Ciel Vin de Rosé Mousseux Grenache Brut , 2014 (1932), 49 kronor.

Huvudrätt: Paulaner Hefe Wessbier (1993), 13:90 kronor.

Dessert: Värmdö Reinetter (99463), 59 kronor.

Mer läsning

Annons