Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dag i chokladfabriken

/

Praliner är som poesi.
Bör väljas med omsorg och förtäras i små doser i taget.

Annons

Mia Öhrn håller pralinkurser för godisglada amatörer. Jag anmälde mig så klart.
Jag har choklad i ögonbrynet, på armbågen och på större delen av förklädets framsida. Armen är nästan vispad ur led, jag har diskat fler bunkar än jag kan räkna och hela jag är trött som ett ålderdomshem.
Men så innerligt mäkta stolt. Och lycklig.
Framför mig ligger en guldask med ljusblått snöre. Under det genomskinliga locket glänser den praktfullaste pralinsamlingen på den här sidan millennieskiftet. Och jag har gjort dem alldeles själv! (Nåja, åtminstone i par med min kompis Ylva.)


En söndag med Mia Öhrn får egot att svälla likt en höggravid blåval. Hon är bagaren som blev konditor som blev bästsäljande kokboksförfattarinna som blev rikssemla och bokförläggare. Som glasyr på hela härligheten håller hon pralinkurser för hugade chokladomaner.
Med håret spretande åt alla håll styr detta minimala kakmonster med fast konditorhand oss sju lallare som vill prova på hantverket.
- Kom ihåg att vatten är chokladens värsta fiende! Torka, torka, torka.
Vi torkar, gjuter, penslar, smälter, spritsar, mikrar, hackar, rör, vispar och doppar som om vi aldrig hade gjort annat. Omslutna av den söta doften av smältande choklad och ångorna av karibisk rom förbluffar vi oss själva genom att skapa konfektyrkonst av den högre skolan.


Ingen av oss har några förkunskaper (om man inte räknar allmänt godissug) och ändå lyckas vi vid dagens slut få till såväl vita som ljusbruna, nötrullade och mörkglänsande praliner. Jag är förmodligen världens malligaste pralinmakerska.
Recepten ser du här intill. Allt tack vare Mia Öhrns smittande entusiasm. Som hon själv säger:
- Det är så enormt roligt att få lära ut något som jag själv älskar till elever som också tycker att det är kul. Och gott!

Annons