Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ljuvlig tröst inför hösten

/

Björnbär är sensommarens svarta guld. När sommaren tar adjö tröstas vi med dignande bärsnår. Njut björnbären naturella eller i desserten.

Annons

Det är en lång, lång väntan på att björnbären ska uppnå den sanna svartlila kulören som signalerar att det är fritt fram att besegra taggsnåren. Själva bären träder fram tidigt, men smakar pekka ända tills den rätta tiden är inne. Förmodligen naturens vis att se till att processen får ta den tid som krävs. Därför bör man passa sig för att plocka dem för tidigt.

Min svärmor äter bara "toppabären", som de tydligen kallas på skånska. Det vill säga de bär som sitter överst och mognat först och därmed fått samla mest sol och smak av alla. Somliga är kräsnare än andra...

Björnbär har en härligt saftig och köttig konsistens som synkroniseras perfekt till den fylligt syrliga och lät kryddiga sötman. Med björnbär i desserten kan man garantera en välkommen friskhet i kombination med härlig mörklila bärsaft.

De passar utmärkt i paj, kakor, fruktsallad och glass, men är också förträffliga att koka sylt eller marmelad på. Och den som gjort sin egen björnbärslikör lär inte ångra sig. En kryddstark chutney på björnbär sitter som en smäck till höstens viltstekar eller en ostbricka med smak.

Det finns över 30 olika sorters björnbär bara i Sverige. De varierar i såväl storlek som färg - från gulvit via rosaröd till djupt, djupt kolsvart. Bären håller sig dåligt efter plockning och bör förvaras i kylskåp eller frysas in.

Matforskare hyllar bär i allt större omfattning. En teori är dessutom att ju mörkare bären är desto större nytta gör de för kroppen. Därmed borde ju björnbär inta något av en tätposition.

Bären är laddade med fibrer, C-vitamin och antioxidanter. Dessutom är de ju så förbålt goda. Rivsår och taggbuskar är ett billigt pris för en ljuvlig björnbärsfest.

Mer läsning

Annons