Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En paj att lyckas med

/
  • Key lime pie är en amerikansk klassiker. De här små minipajerna är spetsade med tequila.

Paj är förmodligen världens bästa dessert.

Barnsligt lätt att baka, räcker länge och kan fyllas med vad huset haver.

Annons

Det här är överflödets tid. Höstens skördar svämmar över på alla breddar. Plommon, päron, äpplen, björnbär! Godsakerna formligen regnar över oss och det är en tuff om än angenäm uppgift att försöka hinna ta hand om allt.

Som så ofta här i livet stavas lösningen paj. När idéer, pengar och tiden tryter kan man alltid fylla en pajform med godsaker. Ingen blir ledsen av att få en paj till dessert.

Lätt att lyckas
Måhända har pajen kanske inte väldens högsta glamfaktor, men det är enkelt, pålitligt och alltid smarrigt. Dessutom är det hart när omöjligt att misslyckas med ett pajbak. Det värsta som kan hända är att den blir bortglömd i ugnen, och dylika fadäser går ju trots allt att motverka med teknikens hjälp.


Skal som smakar
Jag brukar nästan aldrig använda recept när jag bakar paj. Det som råkar finnas tillgängligt får fungera som fyllning. Degen smaksätter jag gärna efter humör och infall. Jag tycker det är kul med ett pajskal som smakar mer än just bara skal. Gå loss på lite kryddor, citrusskal, frön och nötter och hitta din egen favoritkombo. Och kanske en liten spritslatt i fyllningen?

Fantasi
Därmed inte sagt att alla kan tota ihop en paj utan ett recept att hålla sig till. Men kanske vågar du trots allt sväva ut liiite grand från ramarna. Det går. Det blir sällan äckligt. Det blir roligare - och för det mesta godare.

Dessertpajer är en idiotsäker lösning för sötsugna hemmabagare utan skolning, tid och avancerade konditorambitioner. Snabbt, enkelt och kalasgott. Allt som krävs är en gnutta fantasi och en disponibel fyllning.
Allt man älskar tål att hamna i ett pajskal.


Mia Gahne/TT Spektra
mia.gahne@ttspektra.se

Mer läsning

Annons