Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festliga och frasiga våfflor

/
  • Våfflorna är smaksatta med dill och serveras med en kanongod laxröra.
  • Chokladvåfflor med hallongrädde är en förtjusande efterrätt.
  • ira våffeldagen med våffelkalas! Tuffa till tillbehören och sätt sprätt på smeten. Traditionen tål att förnyas.

Ge järnet - bjud på en våffla. Pimpa smeten, tuffa till tillbehören. Det finns en värld bortom mix, sylt och grädde.

Annons

Våffeldagen närmar sig. Leta fram järnet ur gömmorna och bjud in till våffelkalas. Ingen blir ledsen av en våffla. Det är festligt, frasigt och folkkärt.

Vi lever i ett land nedlusat av pulvermix. Inte minst när det gäller våffeltraditioner. Jag tycker att det är lite synd. Visst kan det vara praktiskt och smidigt, men sååå himla svårt är det faktiskt inte att vispa ihop en smet själv.

Dessutom ger det en osökt chansen att variera sig och hotta upp själva våffelkonceptet. Bara för att vi ätit frasvåfflor med sylt och grädde i alla tider betyder det inte att det inte går att vara nyskapande. Vi pratar våffelsmet - inte cement. Förändringar är faktiskt tillåtna.

 

Både smeten och tillbehören tål att trollas med. Våfflor behöver absolut inte vara en söt efterrätt. De kan med fördel behandlas som crêpes eller blinier - skönt salta, krämiga eller syrliga tilltugg passar fint till de varma godingarna. Testa också att smaksätta smeten med någon personlig favorit - det kan vara allt från färska örter till vit choklad.

Rotsaksvåfflorna här intill är ett av mina personliga favoritrecept. En gammal klassiker har fått helt nya kläder, men grundkonceptet är oförändrat.

Nu är ju våfflor kanske inte världens sundaste mat, just därför är det väl alldeles lagom att bara äta dem en gång året.

 

Enligt legenden var det just den 25 mars som ängeln Gabriel uppenbarade sig för jungfru Maria med den glada nyheten att hon väntade en liten frälsare. Ända sedan 600-talet har därför juldagen minus nio månader firats som Jungfru Marie Bebådelsedag.

På sina håll fick den heta "Vårfrudagen", som syftar på Maria. Men uttrycket ligger lite klumpigt i munnen och med tiden blev det mer likt "vafferdagen", som i sin tur förvanskats till "våffeldagen". Och då gäller det alltså att baka våfflor. Så passa på att ge järnet medan tiden är inne.

mia.gahne@ttspektra.se

Mer läsning

Annons