Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filéerna på frammarsch i årets test

/

Det är filéernas år i år. Årets surströmmingspanel var samstämmig i bedömningen att filéerna både i smak och i kvalitet alltmer börjar närma sig den hela surströmmingen. I den hela klassen korades återigen Oskars som vinnare.

Annons

I en hamnstuga i Storsand samlades surströmmingspanelen en regnig kväll för att för elfte året genomföra HT:s, Söderhamns Kurirens och Ljusdals-Postens stora surströmmingstest.

17 testare dök upp för att ge sitt omdöme om 16 surströmmingssorter, sju i filéklassen och nio i den hela klassen.

Några av suringtestarna var erfarna i sammanhanget och återkommande sedan många år medan andra var surströmmingstestare för första gången. Regeln är dock att för att platsa i panelen måste man tycka om surströmming.

Lars Carlsson, som är testgeneral, instruerar panelen innan testet sätter i gång.

– Ät bara en kvarts strömming av varje sort och hjälp varandra att rensa. Och ät inte för fort, då hinner ni bli mätta innan testet är slut, säger han.

Testet började traditionsenligt med skönhetstävlingen, att utse den vackraste burken. Vinnare blev Höga Kustens klassiska röda burk. Samma burkar som precis innan surströmmingspremiären hade fått problem med läckage och fick återkallas av salteriet i Enånger. 120 000 burkar hade då producerats. Innan testet hade salteriet hunnit burka om 30 000 burkar för att hinna till surströmmingspremiären.

Efter skönhetstävlingen tog smaktestet vid och det mjukstartade med avsmakning av filéer. På borden stod de traditionsenliga tillbehören som tunnbröd, messmör, lök och tomater. Var och en av testdeltagarna får själv välja hur de vill smaka av surströmmingen.

När testpanelen väl funnit sina platser vid borden började de numrerade vita hinkarna bäras in från köket och cirkuleras mellan deltagarna. Hinkarna är oidentifierade eftersom panelen självkart inte ska veta vilka suringar som betygsätts. Kriterierna som ska bedömas är sälta, smak, konsistens och totalintryck.

Först på programmet är filéklassen, något som för riktiga surströmmingsentusiaster är något av en nybörjarnivå. Men i år höll filéerna väldigt hög klass och börjar enligt testpanelen att allt mer närma sig den hela klassen. Surströmmingsfiléer började säljas så sent som 1987 och efter 20 års inkörningsperiod verkar nu marknaden ligga öppen.

Betygen skrivs ner på enkäter och omdömena varierar.

– Åh fy den var hemsk, jag behöver mjölk, säger Ulla Hagman, som är journalist från Hudiksvall, om en av testsorterna.

En annan får omdömet,

– Åh. Fantastiskt vad gott!

Det är inte ofta tillfälle ges att testa 16 olika sorter och panelen upptäcker stor skillnad mellan de olika suringarna.

– Jag är förvånad över att smaken faktiskt kan variera så mycket, säger Ivan Lukic som är stylist och frisör från Bollnäs.

Surströmming är ingen publikfriande matträtt vare sig doftmässigt eller estetiskt, men de inbitna entusiasterna sjunger gärna dess lov.

– Det är samma smakcentra i munnen som aktiveras när man äter surströmming som när man äter riktigt vällagrade ostar, säger testgeneralen Lars Carlsson.

Filéklassen togs hem av Guldfisken från Guldfisken Förädling AB i Boden följd av Höga Kusten på andra plats. Värt att notera är dock att på grund av burkproblem fanns endast Höga Kustens höstinläggning "premium" att testa.

Den hela klassen toppades återigen av Oskars som visar att även större producenter kan producera högkvalitativ suring. Och trots burkproblem lyckas även Höga Kusten ta sig upp på en hedrande fjärdeplats.

 

Mer läsning

Annons