Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gladare påsk utan stress

/
  • Bjud på en avslappnad middag till påsk. En hemgjord örtpesto ger riktigt mycket smak åt laxsidan, som sköter sig själv i ugnen.
  • Provençalska ägghalvor med salta smaker. Snyggt och lättlagat på samma gång.
  • Påskgula saffransmuffins är väldigt enkla att svänga ihop. Valnötter och saffran är en dundergod kombination.

Påsken ska vara som en paus i tillvaron. En återhämtningstid för vårtrötta. Vi bjussar på en garanterat stressfri påskmeny.

Annons

Har du bjudit hem gäster i påsk? Börjar du redan gruva dig för vad du ska laga och hur du ska hinna? Måla ägg, späcka lammstek, baka tårta och lägga in sill i långa banor.
Sluta med sådant trams. Strunta i dina egna krav, måsten och förväntningar. Påsken bör tillbringas med ena benet i soffan och det andra ute i naturen. Inte hysteriskt fnattande i köket för att tillfredsställa alla andra hagalna typer.

Rena magin
Därför har jag totat ihop en meny som du kan förbereda innan. En äggrätt vill man förstås ha, men det där med att färga in med lökskal och göra vackra intrikata mönster med nyplockade löv och handtvinnade silkessnören kanske trots allt är överkurs för en utarbetad människostackare. Varför inte bara koka äggen i förväg, gröpa ur dem och fylla med goda grejer? Riktigt snyggt blir det dessutom.

Lax hör påsken till och har även den finfina egenskapen att den sköter sig själv i ugnen. Täcker man dessutom hela härligheten med maffig hemgjord örtpesto blir det rena smakexplosionen. Förbered peston när du har en stund över, knaperstek lite fläsk, sätt på en kastrull potatis och påskmiddagen är i hamn. Rena trolleritricket.

Läckert gul
"Men desserten, då?" pustar du uppgivet. "När ska jag hinna baka marängbottnarna till den där överdådiga påsktårtan som alla förväntar sig?" Glöm tårtan. Det tar en kvart att svänga ihop en plåt muffins. Gör dem läckert saffransgula så hittar påskharen rätt. En klatt lingongrädde till det och du framstår som en kvalificerad konditor med klass.

Låt någon annan duka ut och paxa bästa soffhörnan. Du har ju trots allt stått för maten. Dagen efter blir det kanhända en härlig laxsallad på resterna. Om det nu mot all förmodan skulle råka bli något över!

Mia Gahne/TT Spektra
mia.gahne@ttspektra.se

Mer läsning

Annons