Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glassglädje på sommarlovet

/

Johan Jureskog blir glad av glass. Och hans devis är att en glad kock lagar godare mat än en sur kock.
Alltså blir det en hel del glass på menyn.
För vår räkning har han skapat några enkla glassdesserter.

Annons

Rolfs Kök är en ovanligt trivsam Stockholmskrog. I år firar den 20-årsjubileum, och den en gång så kaxiga inredningen, designad av Thomas Sandell och Jonas Bohlin, känns fortfarande förvånansvärt fräsch och välkomnande. Det är här stolarna hänger på väggen och det finns två toaletter i samma bås.

Men det är också här Johan Jureskog jobbar. Han är sisslande het just nu. Nyligen blev han utnämnd till Årets Rising Star på White Guide-galan och visade en rörande glädje på scenen.
- Jag blev så himla överraskad. Samtidigt kändes det som man äntligen fick ett erkännande. Jag har alltid lagat enkel och rustik mat och har väl varit hopplöst ute, men plötsligt är det det som är grejen. Det är kul att få belöning för allt slit.
Dessutom fick han Wedholmsstipendiet i höstas. Också det en stor ära till minnet av en stor förebild - Farbror Fisk Himself, Bengt Wedholm.


Ett annat tecken på uppskattning är att Rolfs Kök blivit något av kockarnas egen favoritrestaurang. Det är hit de själva går ut och äter när de är lediga. Rödvinsbräserade oxkinder och konfiterad fläsksida har blivit älskade långsamlagade klassiker på menyn.
Men så gott som varje dag tillverkas det dessutom glass i stora lass. På traditionellt gammeldags vis med gräddmjölk, socker och äggulor. "Roffes" lakritsglass kan få en inbiten ateist att bli smått religiös.
- Jag älskar glass. Det har jag gjort ända sedan jag var liten. Glass är den mest kompletta desserten. Jag kan äta ofantliga mängder utan att tröttna.


Men alla kan förstås inte göra glass på jobbet. Och har man ingen glassmaskin hemma tycker Johan att det är bättre att satsa på färdigköpt glass av god kvalitet och sätta sitt eget stuk på den. För vår räkning har han satt ihop tre enkla glassdesserter med mycket smak.
- Jag gillar när det inte är så avancerat och puttenuttigt. I stort sett alla våra desserter serveras med någon form av glass till. Och ska man äta dessert kan det lika gärna vara gott, sedan kanske man inte behöver äta det varje dag. Om man nu kan låta bli.Mia.gahne@ttspektra.se

Mer läsning

Annons