Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Goa gubbar!

/
  • Svenska jordgubbar är något av det finaste vi har. Just nu smakar de som allra bäst.
  • En maffig jordgubbstårta fixar du enkelt med färdiga marängbottnar. Gubbarna får sällskap av lime och lemoncurd.
  • Jordgubbar och glass är en klassiker. Låt bären marinera i flädersaft för extra smak. Lite kaksmul ger skön crunch till allt det mjuka.
  • Strawberry pancakes - perfekt sommarfrukost eller brunch.

Just nu smakar jordgubbarna som allra bäst. Så varför krångla till det?

Vi bjuder på några busenkla - men likväl oemotståndliga - jordgubbsrecept. Njut av sommarens goaste gubbe.

Annons

Efter månader av smaklösa importerade kusiner från fjärran land har nationens mesta sommartecken äntligen anlänt på allvar. De svenska jordgubbarna fyller vägrenarnas försäljningbord och ordningen är återställd.
Blott Sverige svenska jordgubbar har. De är små, söta och vanvettigt goda. Allt tack vare våra kalla nätter och förhoppningsvis varma dagar.


Passar mycket
Så här års har jag för vana att slänga in jordgubbar i det mesta. Bara för att jag kan. En näve i morgonfilen, ett gäng i salladen, på spett på grillen och varför inte en trave på ostbrickan?
Tänk utanför den berömda boxen. Jordgubbar tillför både färg och smak, och folk brukar bli förvånansvärt imponerade när gubbarna dyker upp i mer oväntade sammanhang.
Men framför allt handlar det så klart om desserter. Jordgubbar med mjölk kan man kalasa på i all evighet, men ibland är det inte så tokigt med lite variation. Särskilt när säsongen har hållit på en stund. Samtidigt orkar man inte ställa till med alltför avancerade köksövningar när sommarlättjan börjat slå rot i själen.


Bli glad
Just därför har jag totat ihop några skamligt enkla recept som vem som helst kan lyckas med. Jordgubbspannkakorna kanske kan verka knepiga, men tro mig - de är hur lätta som helst. Och dessutom en perfekt humörhöjare. Vem kan motstå en lyxig sommarfrukost och maffig jordgubbsfrossa på samma gång?
Precis så ska sommaren vara!


Mia Gahne/TT Spektra
mia.gahne@ttspektra.se

Mer läsning

Annons