Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Godis i ett skal...

/

Allt gott i ett skal. Paj är den ultimata desserten.

Annons


Vi bjuder på några hårt älskade favoriter.
Paj har samma status som glass i amerikanska filmer. Något man tar till i deppiga stunder och i stora portioner. Det finns något trösterikt i själva konceptet paj. En bit paj hjälper.
En annan härlig aspekt med pajen är förstås att den går att variera ända in i det oändliga. Pajskalet kan pimpas med diverse smaksättare, mjölet kan bytas ut mot nyttigare varianter, havregryn för knastereffekt och smöret mot kesella för den som önskar hålla igen på fettet.

Men det är ju själva huvudpersonen som är det viktigaste: fyllningen.
Allt man älskar kan man hälla i ett pajskal. Det är ju så rackarns fiffigt.
Själva begreppet paj går dessutom att tänja längre än vi tror. De maffiga amerikanska varianterna i megamodell, typ Key Lime Pie, Cheesecake och Pecan Pie, är i en klass för sig.
Laddade med generösa mängder krämig fyllning och så mycket extra allt att en enda bit kan mätta en hel barnfamilj.
De franska versionerna är av det mer eleganta slaget. Frasiga tartes med mördeg, frukt och bär. Lika vackra att titta på som att förtära.

Bland våra svenska standardpajer är smulpajen en självklar vinnare. Så enkel att göra att en treåring klarar av det. Som gjord för våra goda frukter och bär.
Själva smulorna går också att skoja till.
Smula kakor, choklad, blanda i nötter och gryn, smaksätt med kryddor.
Underbart opretentiöst och alltid, alltid gott.
Paj går helt enkelt hem på de flesta håll. En av anledningarna är att det sällan krävs någon mästerkocksexamen för att få ihop en paj. Dessutom är det tacksamt att bjuda på och lätt att förbereda i god tid.

Mer läsning

Annons