Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör en glödande grillmiddag

/

Grillens tid är nu. Bjud in vännerna på middag i glödens tecken. Enkelt, smakrikt, socialt och rasande gott.

Annons

Det där med att grilla har liksom gnagt sig in i den svenska folksjälen. När grillbacillen väl har satt sig vägrar den släppa taget. Folk som normalt sett är helt ointresserade av att laga mat kan gå fullständigt bananas när det är en grill inblandad.

Man kan fryna på näsan och se ned på det – eller också kan man applådera och göra vågen åt att det får folk att bry sig lite mer om vad de äter. Jag väljer det senare. Tycker folket att en färdigmarinerad flintastek är höjden av kulinarisk lycka – må så vara. Men de lagar i alla fall till den själva, i stället för att nöja sig med hämtpizza och burkravioli.

Och det ena brukar ge det andra. Man vill trots allt ha något till den där karrébiten och plötsligt är kreativiteten igång. Dessutom är det ett synnerligen trevligt sätt att umgås. Man hänger lite vid grillen, svär över oset, tar ett glas gott och babblar helt anspråkslöst. Inga stela parmiddagar, inga vita dukar, inget tillkrånglat finlir.

Så jag bjöd några goda vänner på en grillmiddag. Här är recepten på allt vi tryckte i oss. Allt är enkelt och lätt att fixa själv. Välj en, flera eller alla rätter. Huvudsaken är faktiskt att ni har trevligt.

_ _ _ _ _ _ _ _ _

RECEPT

Grillade sparrispaket

Finfin förrätt som smakar mumma när den tillagas på grillen.

4 portioner, 15 minuter

1-2 knippen grön sparris

140 g bacon och/eller prosciutto

färskriven parmesan

nymalen svartpeppar

olivolja

Bryt av sparrisstjälkarna där de går av naturligt.

Bred ut bacon- och/eller prosciuttoskivor på en stor skärbräda. Riv över massor av parmesan och peppra rejält. Lägg några sparrisstjälkar på varje och linda in dem så gott det går. Pensla hela paketet med olivolja.

Grilla över indirekt värme i fem minuter.

Tandoorispett i pitabröd

Numera är det lätt att få tag på tandooriblandningar i helt vanliga butiker. Det är ett suveränt sätt att få smak på kycklingspetten. Lårfilé är betydligt saftigare än bröstfilé.

4 portioner, 15 minuter + minst 1 timme i kyl

900 g lårfilé av kyckling

1 dl tandooripasta (finns i asiatiska hyllan)

1/2 citron, pressad

1/2 röd chili, finskuren

1 dl grekisk yoghurt

salt

nymalen svartpeppar

Till servering:

pitabröd

rödbetsraita (se nedan)

valfria grönsaker, grillade eller råa

citronklyftor

Skölj av kycklingfiléerna och dela dem i lite mindre bitar.

Blanda tandooripasta med citronsaft, chili och yoghurt i en bunke. Smaka av med salt och peppar.

Lägg ned kycklingköttet och blanda väl. Låt stå i kylen i minst 1 timme, ju längre desto mera smak. Lägg under tiden träspett i blöt.

Trä upp kycklingbitarna på spett. Grilla över indirekt värme i cirka 10-15 minuter eller tills köttet fått yta och är genomstekt. Saften ska vara genomskinlig när du skär ett snitt, inte rosa.

Servera med grillat pitabröd, rödbetsraita, grönsaker och citronklyftor.

Rödbetsraita

Läcker färgstark sås som passar finfint till tandoorispetten.

4 portioner, 10 minuter

1 kokt rödbeta

3 dl grekisk yoghurt

1 tsk akaciahonung

1 tsk malen spiskummin

salt

nymalen svartpeppar

1 jalapeño, tunt skivad

färsk koriander

Riv ned rödbetan i yoghurten. Tillsätt honung, spiskummin, salt och peppar. Smaka av. Rör ned jalapeño och strö lite ovanpå. Garnera med koriander.

Koreanska revben

Syndigt smarriga. Söta, starka och salta. Det vill säga oemotståndliga.

2-4 portioner, 90 minuter + marinering

1 sida revben, t ex spareribs eller kamben

2 1/2 dl japansk soja

2 msk sesamolja

2-3 msk koreansk gochujangpasta (finns i asiatiska butiker) alt. 1-2 röda chili

3/4 dl socker

1 färsklök alt. purjolök, tunt skivad

3 vitlöksklyftor, tunt skivade

Dela revbenen, släng bort onödiga fettbitar.

Blandasoja och sesamolja. Om du inte använder gochujangpasta - skär chilin fint (reglera mängden efter hur stark mat du gillar) och häll i. Tillsätt socker och rör runt tills det börjar lösa sig. Häll i purjolök och vitlök. Dela revbenen tryck ned dem i sojablandningen så gott det går. En stor ziplock-påse är bra för ändamålet.

Lägg revbenen i marinaden och låt ligga i kylen över natten om du har tid, men det blir gott efter ett par timmar också. Vänd då och då så att marinaden kommer åt överallt.

Häll upp alltsammans i en kastrull. Sjud revbenen i 45 minuter-1 timme, eller tills köttet verkar mört. Lägg dem på grillen över indirekt värm och pensla med marinaden mot slutet. Låt revbenen få fin färg och servera. Äppelslaw passar bra till.

Äppelslaw

Fräsch och somrig variant på coleslaw.

4 portioner, 15 minuter + 15 minuter i kyl

2 dl strimlad spetskål eller färsk vitkål

3 äpplen, i klyftor

3 salladslökar, finskurna

1/2 dl majonnäs

1/2 dl gräddfil

1 msk chili- eller currypasta

2 msk äppelcidervinäger

1 msk olja

1 1/2 tsk dijonsenap

1/2 tsk socker

sellerisalt eller vanligt salt

nymalen svartpeppar

Häll den skurna kålen i en bunke och krama med händerna tills den börjar vätska sig och mjukna. Tillsätt äpple och salladslök.

Blanda majonnäs, gräddfil, chilipasta, vinäger, olja, senap och socker. Smaka av med salt och peppar. Häll blandningen över äppelkålen och rör om väl. Ställ i kylen och låt samla smak en stund.

Servera till grillat.

ATT DRICKA TILL:

Saison Dupont Cuvée Dry Hopping, 2016 (11605), 47 kronor för 37,5 cl.

Alkoholfritt: Backyard Brew High-Wheeler|(1981), 12:40 för 33 cl.

Mer läsning

Annons