Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gott enkelt nyår!

/
  • LÄTTLAGAT. En tryffeldoftande blomkålssoppa är lätt att laga och förbereda i god tid. Snabbt halstrade pilgrimsmusslor kan läggas till i sista minuten.
  • ELEGANT. Ångad torsk är både elegant och lättlagad. En ljuvlig smörsås med svamp och forellrom gör det hela till en himmelsk måltid.
  • LÄTT OCH SNYGGT. Vacker och busenkel dessert att imponera med. Söt kokospannacotta får friskt lyft av syrlig havtornsgelé. Lagas gärna dagen innan.
  • Forellrom.
  • Havtorn.

Till nyår vill man gärna bjuda på något alldeles extra. Men det är lätt att ta sig vatten över huvudet.

I dag bjuder vi på en elegant nyårsmeny som alla kan klara av. Imponerande, enkelt och fantastiskt gott.

Annons

Nyårsafton är lika med prestationsångest för många. Den roligaste festen, snyggaste klänningen, bästa maten och tjusigaste skumpan. Allt ska överträffas på alla håll och kanter.

Själv skulle jag helst ligga hemma i soffan med en bok för att slippa hetsen. Men, det låter sig sällan göras. Det är en afton att fira och de flesta i omgivningen vill slå på stort. Särskilt när det handlar om maten. Det är knappast en kväll för falukorv.

Förbered innan

Nyckeln för en lyckad nyårsmeny är något så pass osexigt som planering och förberedelser. Tänk igenom vad du vill laga, leta reda på recept som du begriper och handla så mycket som möjligt i god tid.

Sedan är det dags att sätta sig ner och göra upp ett körschema. Vad kan lagas i förväg? Min meny är garanterat idiotsäker. Ta det bara metodiskt och moment för moment.

Soppan kan lagas i förväg, pilgrimsmusslorna tar bara någon minut att halstra och det gör du precis före serveringen.

Desserten kan med fördel göras dagen innan. Då hinner smakerna sätta sig och allt stelna i god tid.

Hjälp av gäster

Väljer du att servera potatis till fisken tål den att hållas varm en bra stund. Såsen kan förberedas och hållas varm (men se till att den inte kokar). Rimmad fisk går snabbt att tillaga. Gör så mycket du kan innan och delegera småsysslor till gästerna.

Ju mer du förbereder, desto lugnare blir matlagningen. Bästa sättet att hinna ha lite kul också.

Mia Gahne/TT Spektra
mia.gahne@ttspektra.se

Mer läsning

Annons