Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grabben med choklad i

/
  • BAKAR GÄRNA. Conrad Tyrsén är idrottskillen som bytte karriär och började baka. Han blev Årets Konditor, fick vara med och ta fram Victorias bröllopstårta och har tagit över det exklusiva konditori där han började som praktikant.

Conrad Tyrsén är idrottsnörden från Gotland som bytte bana. En hockeykille som började baka. Det gick rätt bra. Han blev Årets Konditor och fick vara med och skapa Victorias bröllopstårta. I dag tipsar han om enkla tårtor till vårens fester.

Annons

I ett minimalt bagerikök på Lilla Essingen i Stockholm står Conrad Tyrsén och duttar choklad på läppen. Han smackar belåtet.

– Perfekt. Jag vet exakt hur 32 grader känns på läppen. Det slår faktiskt aldrig fel.

Han är i full färd med att temperera choklad för att få den blank och fin till dagens tårtdekor. Just den här typen av choklad ska värmas till 55 grader, svalna till 27 och sedan höjas till 30–32 grader. Ett precisionsarbete som heter duga. Men Conrad vet vad han gör.

För två år sedan blev han Årets Konditor och fick bland annat som belöning vara med om att ta fram Daniel och Victorias bröllopstårta.

– Det var ett kul, men lite konstigt, projekt. Det var nästan overkligt mycket att tänka på och tog så lång tid innan det blev verklighet att man hann bli otålig. De ville absolut ha fram tolv varianter, men till slut valde de ändå den vi själva tyckte var bäst.

I dag ska han dock skapa lite enklare tårtor för vår räkning. Ända sedan han var liten har han älskat att baka. Mammas och mormors rabarberpajer fick honom tidigt på fall.

– Det var ju så sjukt gott. Jag kunde äta hur mycket som helst. I dag försöker jag att inte stoppa i mig av det jag bakar. Köket är så litet här att jag inte skulle kunna röra mig om jag började tjockna till!

Choklad har han dock svårt att låta bli. Särskilt riktigt fin mörk choklad från Venezuela. Procenten bryr han sig inte om.

– Vi svenskar är så fixerade vid procenten. I stället borde vi tänka lite mer som man gör på Systembolaget. Vi handlar ju inte vin för att det har högst procent, utan väljer efter producent, land och druva. Samma sak gäller choklad.

Egentligen skulle han ha blivit hockeyproffs. Idrott var allt som gällde när Conrad Tyrsén växte upp i Visby, men så halkade han in på hotell- och restaurangprogrammet på gymnasiet och återupptäckte sin barndomskärlek till bakning och tvärfastnade.

Numera har han lagt både hockeyrören och tävlingsförklädet på hyllan. Men knappast storhetsdrömmarna.

Mer läsning

Annons